Megelőzte a Molt az OMV Romániában

Vágólapra másolva!
Bevétel tekintetében az osztrák OMV olajipari társaság megelőzte a Mol Romaniát a román üzemanyagpiacon, így a magyar társaság az ötödik helyre szorult vissza, adta hírül keddi számában a Ziarul Financiar című román napilap.
Vágólapra másolva!

A gazdasági-pénzügyi újság a román üzemanyagpiacon jelen lévő vállalatok tavalyi teljesítményéből vonta le ezt a következtetést. Az újság szerint a Mol Románia tavaly 592 millió euró bevételt ért el, az osztrák OMV viszont 613 millió eurót, és ezzel az osztrákok az ötödik helyről a negyedikre léptek előre a legnagyobb bevételű olajtársaságok sorában Romániában.

Ellenben a lap szerint a 77 benzinkutat működtető OMV Romania volt az egyedüli nagy olajcég, amelynek tavaly sikerült növelnie adózott eredményét: 16,5 millió euróra a 2007-es 16,3 millió euróról.

Az OMV többségi tulajdonában lévő Petrom vállalat továbbra is a legnagyobb olajtársaság Romániában. Nekik tavaly 4,5 milliárd euró bevételük volt. Második a Rompetrol Downstream 1,7 milliárd euróval, harmadik a Lukoil Romania 1,2 milliárd euróval.

A piaci szereplők szerint az idén eddig körülbelül 10-20 százalékkal csökkent az üzemanyag-kereslet Romániában a tavalyihoz viszonyítva, olvasható a Ziarul Financiarban.