Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden Washingtonban jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb részletének lehívását - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az IMF igazgatósága aznapi ülésén elfogadta a hitelszerződés második felülvizsgálatának eredményét, ezáltal jóváhagyta az újabb, 1,43 milliárd euró összegű hitelrészletet, amelyet Magyarország azonnal lehívhat.A 17 hónapos hitelkeretben az IMF az új részlettel eddig összesen 8,4 milliárd euró segélyt hagyott jóvá Magyarországnak.

James Morsink, az IMF magyar missziójának vezetője a hitelszerződés második felülvizsgálatáról folytatott budapesti egyeztetések idején májusban azt mondta: Magyarország megfelelő makrogazdasági és pénzügypolitikát folytat, de a globális környezet erősen romlott az első, márciusi felülvizsgálat óta.

John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap első vezérigazgató-helyettese az IMF-igazgatóság keddi ülése után közölte: a vártnál gyengébb külső kereslet, valamint a nehezebb külső finanszírozási feltételek miatt erősödött a recesszió Magyarországon. E körülmények miatt felülvizsgálták a hitelszerződés teljesítésével kapcsolatos célokat az államháztartás fenntartható egyensúlyának erősítése és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében.

Mint elmondta, további bátor szerkezeti kiadási és adóreformok szerepelnek a tervekben az államháztartás egyensúlyának erősítése érdekében, ami lehetővé teszi "automatikus stabilizátorok" részleges elhelyezését és a 2009-es államháztartási hiánycél növelését.

Lipsky megnyugtatónak nevezte, hogy a kormány elkötelezett a megfelelő intézkedések szigorú és időben történő végrehajtása mellett. Biztatónak találta a nyugdíjrendszer, a szociális juttatások és segélyek kibővített reformja által elért tartós költségvetési megtakarításokat. Az IMF első vezérigazgató-helyettese szerint ezek a reformok az adóreformmal együtt - amely az adóterhet áthelyezi a munkáról a fogyasztásra és a vagyonra - valószínűleg ösztönözni fogják a munkavállalói részvételt és középtávon a potenciális növekedést.

Fontos lépésnek nevezte a pénzügyi stabilitás fenntartását célzó módosított program gyors végrehajtását, amelynek része a kormányzati segélyben részesülő bankok gondos ellenőrzése, valamint a banki felügyelet erősítése. Javasolt, hogy a kormány dolgozzon ki olyan intézményi megoldásokat, amelyek a szükséges szabályozási hatalmat biztosítják a pénzügyi felügyelő hatóságnak.

Az IMF tavaly november 6-án hagyta jóvá, hogy Magyarország 12,3 milliárd euró készenléti hitelkeretet kapjon 17 hónapra. Az IMF kerete a pénzintézet által szervezett, összesen majdnem 20 milliárd eurós pénzügyi védőháló része, az EU 6,5 milliárd eurós és a Világbank egymilliárd eurós hozzájárulásával.