Örömhír Amerikából, megugró OTP, kartellező pékek, drágább olaj - hajnali válsághíradó

Vágólapra másolva!
Pénteken egy, a vártnál sokkal jobb amerikai makroadat miatt felfelé indultak a pénzpiacok, ez alól a magyar részvénybörze sem volt kivétel. Hétfőn kiderül, hogy a vasárnapi voksolást hogyan értekelik majd a befektetők.
Vágólapra másolva!

Hétfőn az egyik legnagyobb kérdés, hogyan reagál a forint és a budapesti részvénybörze a választások eredményére.

A Központi Statisztikai a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról szóló legfrissebb jelentését publikálja. A legutóbbi adatközlés szerint. január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma - 19, illetve 11 százalékkal - egyaránt elmaradt az előző évben mért értéktől. A vendégéjszakák száma 17, illetve 12 százalékkal csökkent.

A külföldi hírek közül a németországi megrendelések áprilisi alakulását bemutató statisztika mellett a svájci munkanélküliségi adatsor lehet érdekes.

Határt lépett az olaj, Lettország a sor végén

Magyarország lekerült a szégyenpadról és Lettországnak adta át a korántsem megtisztelő pozíciót, miután a lett pénzügyminisztériumnak egyetlen államkötvényt sem sikerült értékesítenie a szerdai árverésén. Az egyébként is a válsággal küzdő lett gazdaságot és valutát az újabb kudarc gyakorlatilag a szakadék széléig lökte.

Az Illinois államban működő Bank of Lincolnwood a hitelválság idei 37. áldozata az USA-ban.

Bár pénteken a nap nagyobb részében a drágulás jellemezte az olajpiacot és a határidős amerikai könnyűolaj jegyzése hét hónapi csúcsot döntött 70,32 dolláron, a nap végére profitot vettek ki a magas árat kihasználva a befektetők és a kontraktus csütörtöki záró ára alatt 37 centtel, hordónként 68,44 dolláron fejezte be a napot New Yorkban.

Pénteken a New York-i tőzsde DJIA indexe 8765 pont magasságban zárta be a kereskedést, azaz napi nyeresége valamivel 0,2 százalék alatt maradt. A Nasdaq piac fő mutatója 1848 ponton végzett, azaz gyakorlatilag előző napi záró értékén.

A nyugat-európai részvénypiacokat világgazdasági hírek éppúgy mozgatták pénteken, mint vállalati hírek, végül a fő mutatók napi csúcsuk alatt, de pozitív területen végeztek. A nap nyertesei a bányavállalatok voltak, vesztesei az élelmiszeripari részvények, a Nestlé értékforgalmazói leértékelése miatt.

Jó amerikai adat hozott drágulást

A vártnál jóval kevesebb állás szűnt meg májusban az amerikai gazdaságban, a piacok az árfolyamok emelkedésével reagáltak a bejelentésre. A dollár gyengülni kezdett, a forint pedig - egy rövid hullámvölgy ellenére - erősödött, fél hét után 286,50 forint közelében járt az euró.

"A gazdasági válságnak egyértelműen erősítő hatása van a korrupcióra nézve, hiszen vannak területek, amelyeken e jelenség éppen a pénzhiány, a szűkösség miatt jelentkezik - mondta pénteken Pécsett Kovács Árpád.

Összesen 16 pékséget valamint a pékek érdekképviseletét a Magyar Pékszövetséget marasztalta el kartellezésért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az érdekképviselet emiatt 5 millió forint, a vállalkozások pedig összesen 71,6 millió forint bírságot kaptak.

A magyarországi adórendszer változtatásainak célja, hogy az országban megérje dolgozni, az adórendszer igazságosabb legyen, és hogy ne lehessen kikerülni az adózást - mondta Bajnai Gordon az adóhatóság pénteki rednezvényén. A kormányfő egyebek mellett kiemelte: az egyensúly helyreállítása érdekében tett lépések nyomán Magyarország megítélése javult, ezzel összefüggésben a forint erősödött, ami a devizahitellel rendelkezők terheit összességében 400 milliárd forinttal csökkentette.