Nőtt a CIB működési nyeresége

Vágólapra másolva!
A CIB csoport 2009. első negyedévében a konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján kimutatott mérleg szerint 23,7 milliárd forint működési nyereséget ért el, szemben a tavalyi első három hónapban kimutatott 13,9 milliárd forinttal. A CIB nem közölt adatot sem az adózás előtti, sem az adózás utáni nyereségre. 
Vágólapra másolva!

A CIB mérlegfőösszege 3.316,9 milliárd forint volt 2009. március végén, tavaly az első negyedév végén 2.717, 5 milliárd forintot tett ki.

Az idei első negyedévben a CIB csoport nettó működési bevételei 40,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

A bővülés elsősorban a jelentősebb nettó kamatbevételnek tudható be, amely a megnövekedett ügyfélkörnek, a csoport újraárazási politikájának és a stabil kereskedési tevékenységnek köszönhető.

A CIB csoport ügyfélhiteleinek állománya az első negyedévben mintegy 630 milliárd forinttal gyarapodott, és 29 százalékos bővülés után meghaladta a 2.833 milliárd forintot. A növekedés 60 százalékban a devizaárfolyamok változásából is adódott.

A vállalati hitelállomány meghaladta az 1.600 milliárd forintot, ami 27 százalékos növekedésnek felel meg.

A lakossági hitelek több mint 573 milliárd forintra növekedtek, mintegy 40 százalékos növekedésnek köszönhetően. Ebből a jelzálog alapú hitelek állománya 525 milliárd forintot tett ki, ami 50 százalékos bővülés. A fedezet nélküli hitelezés - 10 százalékos növekedéssel - elérte a 33 milliárd forintot.

A betétállomány tekintetében a CIB 133 milliárd forintos növekedést könyvelhetett el, mindezt erős versenyben. Az ügyfélbetétek összege az első negyedév végére elérte az 1.515,6 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 1.382,5 milliárd forinttal.

A CIB Lízing csoport kinnlevősége az első negyedévben 653 milliárd forintot tett ki 25 százalékos növekedést követően. A CIB Alapkezelő által kezelt teljes vagyon 210 milliárd forint volt, ez 31 százalékos csökkenés.

A világgazdasági recesszió következményeként, valamint annak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásaként, a CIB csoport az értékvesztésből származó jelentős hitelkockázattal szembesült.

Az újonnan képzett céltartalék - a még inkább prudens megközelítés következtében - 21 milliárd forintra ugrott, ami számottevő mértékben befolyásolta a csoport adózás utáni eredményét.

A CIB nem közölt adatot sem az adózás előtti, sem az adózás utáni nyereségre. A CIB csoport számos olyan programot indított, amelyek azokon a lakossági (és üzleti) ügyfeleken kívánnak segíteni, akik nehéz helyzetbe kerültek hiteleik törlesztése során.

Ez év januárjától a CIB csoport felső vezetése széles körű költségcsökkentő programba kezdett. Ennek keretében a csoport egyfelől 350 fős létszámcsökkentésről, másfelől számos reorganizációs projekt indításáról döntött a működési költségek csökkentése érdekében.