Kínos vita az európai főbankárok között

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet az EKB kötvényvásárlási programjával kapcsolatban a szlovén Marko Kranjec és a német Axel Weber.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Vitába keveredett az Európai Központi Bank (EKB) két döntéshozó tagja a bank eszközvásárlási programjával kapcsolatban.

A szlovén Marko Kranjec a Bloombergnek szerdán azt mondta, hogy az EKB valószínűleg több mint 60 milliárd eurót költ majd kötvényvásárlásra, és jó esélyel nem csak állampapírokat, hanem vállalati kötvényeket és kereskedelmi papírokat is vásárolnak majd.

Néhány órával később azonban megszólalt az egyik legbefolyásosabb európai bankár, a német Axel Weber is, aki viszont azt mondta, hogy 60 milliárd euró a maximum, amit erre a célra fordíthat az EKB, és nincs szükség az eszközök listájának szélesítésére.

A Bloomberg kommentérja szerint a döntéshozók közötti véleménykülönbség azért különösen aggasztó, mert arra utal, hogy az EKB-ban sincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy miképp kellene kezelni a mostani válságot. Az is elgondolkodtató, hogy a jegybank elnöke, Jean-Claude Trichet a minap azt mondta, hogy a 22 tagú kormányzó tanács egyöntetűen hozta meg a fenti döntését. A piaci elemzők szerint a bankárok vitája egyszerűen nevetséges lenne, ha nem most élnénk át az utóbbi 50 év legnagyobb gazdasági visszaesését.

A Wall Street Journal (WSJ) tudósítása szerint az EKB vitájából az is következik, hogy kevésbé lesz kiszámítható a jegybank viselkedése, ami különösen problematikus egy olyan piaci szituációban, amikor nagyon alacsony a piaci szereplők körőben a bizalom.