Drágulnak a közüzemi díjak Budapesten, javult a fogyasztói bizalom Amerikában - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Júliustól nőnek a közüzemi díjak Budapesten. Meglepetést okozott egy amerikai fogyasztó bizalmi index, amely végül megmentette a BUX-ot és felhúzta az New York-i indexeket is kedden. Tőkeemelést hajtanak végre a Malévnál. Szerdán amerikai ingatlanadatokra figyel a piac. Válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán nem hoznak nyilvánosságra különösebben sok makrogazdasági jelentést. A piacok elsősorban a külkapcsolatok visszaesésén sokat veszítő Japán külkereskedelmi egyenlegére és az Egyesült Államok használtlakás-eladásainak áprilisi statisztikájára figyelnek majd.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népmozgalom január-márciusi alakulásáról szóló jelentését teszi közzé. Az előzetes adatok szerint 2009 első két hónapjában 15 679 gyermek született, 3,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a halálozások száma pedig 23 257 volt, ami 1,4 százalékos emelkedést jelent a 2008. január-februárhoz képest. A természetes fogyás 7578 fő volt, 920-szal több az egy évvel korábbinál, miközben a nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 26 ezer főt tett ki.

Megmentett minket az amerikai adat

Mérsékelt gyengüléssel nyitott a magyar deviza kedden, az euró árfolyama 16 óra körül 283 forint fölött is állt, de a kedvező tengerentúli hírek miatt erősödés indult a bankközi devizapiacon.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 17,09 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 15 626,36 ponton zárt kedden.

Évek óta nem tapasztalt fellendüléssel 54,9 pontra szökött a Conference Board vezető amerikai gazdaságkutató csoport fogyasztói bizalmi indexe májusban.

A bizalmi index meglepő javulása felhúzta az amerikai tőzsdéket. A jó nyitás után zárásra még nagyobb pluszba kerültek a vezető indexek.

Stagnált a júniusi német fogyasztói bizalomindex a GfK piackutató intézet jelentése szerint.

Tőkeemelés a Malévnál

Budapesten az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a víz- és a csatornahasználatért, a szemétszállításért és a szennyvízszippantásért - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságainak keddi ülésén.

A vállalkozások terheit az adómódosítások 450-480 milliárd forinttal csökkentik, egyidejűleg bizonyos kisebb tételek 40-50 milliárddal növelik; azaz nettóban 2010-től 400 milliárdos csökkenés történik, a mérleg tehát mindenképp pozitív lesz - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedden Szegeden, egy vállalkozói fórumon.

A Malév Zrt.-ben 10 millió euró tőkeemelést hajtanak végre a tulajdonosok még május végéig.

Magyarországon zsákutcában van a kis cégek hitelezése - mondta Raskó György, agrárközgazdász a kedden tartott mikrohitel-szimpóziumon. A vállakozók a bankokra panaszkodnak, az elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a hitelezési szigor sokáig fennmaradhat.

A válság hatására a régióban tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok 73, a csehek 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz.

Átalakultak a vásárlási szokásaink

A nagy alapterületű, széles választékkal rendelkező hiper- és szupermarketek esetében az élményszerű nagybevásárlások aránya csökken, helyette gyakoribb, de kisebb kosárértékkel rendelkező bevásárlások lépnek - derül ki a GfK Hungária felméréséből.

A CompLex cégnyilvántartási adatai alapján a tavaly megszűnt 33 812 cégből 5298 volt felszámolt vállalkozás, amelyek 242 milliárd forint tartozást halmoztak fel hitelezőikkel szemben.

Még folynak a tárgyalások a Világbank Magyarországnak szánt kölcsönéről, a hitelre várhatóan jövő év elején lesz szükség. A kölcsön csúsztatásával 3 millió eurót spórol az állam.

Egy orosz cég kezébe került a Facebook 1,96 százaléka, a vételár 200 millió dollár volt.