Válsághíradó: biztató stresszteszt, erősödő tőzsde és forint, eladósorban az MKB

Vágólapra másolva!
Optimistán reagáltak a piacok a múlt hét utolsó munkanapján az amerikai bankrendszer állapotát felmérő szimuláció eredményeire, jól teljesített a BUX és a forint is. Derűlátásra adnak okot a német ipar stagnálást mutató számai, a bajor nagybank ugyanakkor állítólag az MKB Bank eladását fontolgatja. Az autóipar tovább keresi a kiutat a válságból, egyelőre mérsékelt sikerrel. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyar szempontból a hét legnagyobb kérdése, hogy folytatódik-e a forint múlt heti, határozott erősödése az euróhoz képest, vagy korrekció következik a devizapiacon.

Ez lesz hétfőn

Hétfőn nem várható fontosabb, a magyar gazdaságot érintő adat, a KSH legközelebb kedden tesz közzé jelentést az áprilisi infláció alakulásáról. Az Európai Unióban ugyancsak kevésbé fontos adatok látnak napvilágot, így egyebek között a francia és az olasz ipari termelés alakulásáról.

Annál nagyobb hatással lehet a picacokra az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének hétfőn esedékes nyilatkozata. Ben Bernanke ugyanis, úgy tudni, az amerikai bankrendszeren elvégzett stressztesztről fog beszélni.

Ez volt pénteken

Éppen a stresszteszt eredményének nyilvánosságra hozatala volt a pénteki nap legjelentősebb híre. Az amerikai bankrendszer ugyan nem bizonyult betegnek, de a vizsgálatba bevont 19 pénzintézet közül 10-nek tőkepótlásra van szüksége.

A Wall Street kedvezően fogadta az eredményeket, így remek hetet tudott zárni a New York-i tőzsde fő mutatója, a Dow Jones - összesített heti nyeresége több mint 4 százalékra rúgott.

A pesti börze is hasított pénteken, 3,34 százalékos pluszban zárt, az emelkedés egyik fő motorja pedig a 4,64 százalékkal erősödő OTP-részvény volt.

Tovább menetelt a forint is: az euró árfolyama a csütörtöki 280 forint után csaknem 277 forintig esett, így a hazai deviza erősödése már nagyjából két hete tart.

Nem valószínű, hogy a fentiekkel közvetlen összefüggésben, de tény, hogy Magyarország ezúttal lemaradt a szégyenpadról: a U. S. News által összeállított listán nem szerepelünk a tíz legnehezebb helyzetbe került állam között.

Az exportfüggő magyar gazdaság számára valódi reménysugarat jelentő fejleményként értékelhetjük ugyanakkor, hogy megállt a német ipar mélyrepülése - a várakozással ellentétben márciusban a kibocsátás stagnált.

Szintén Németországból származó, de egyelőre csak lapértesülés, hogy a BayernLB eladná - többek között - magyarországi leánybankját, az MKB-t.

Az autóiparban nem múlik a káosz: a Toyota rekordveszteséget jelentett, a General Motors vezetősége végső kétségbeesésében Kína felé kacsingat, az Opellal pedig még mindig nem tudni, mi lesz.

A meglehetősen eseménytelen hétvége egyik érdekes híre volt, hogy nyolc éve először zárt veszteséges negyedévet a híres milliárdos és befektetési guru, Warren Buffett cégcsoportja, a Berkshire Hathaway.