Vad mozgás a devizapiacon, 280 forintnál az euró

Vágólapra másolva!
"Vad mozgás" volt ma a forint piacán - mondta Gondi István, a Raiffeisen devizaszakértője az [origo]-nak. A hazai fizetőeszköz ma egészen 276-ig erősödött az euróval szemben, de nap végére visszapattant az árfolyam 280-ig.
Vágólapra másolva!

Az elemző szerint az Európai Központi Bank mai kamatdöntése nem váltotta be a piaci reményeket. A forint nagy mozgása mögött volt némi spekuláció, de ez sem jelent semmi komolyat. Néhány nagyobb alap rövid ideig erővel tolta az árfolyamot, de ezek a befektetők aztán eltűntek - mondta a szakértő.

A napvilágra került adatok, mint például az amerikai munkanélküliség számai kedvezőbbek lettek ugyan a várakozásoknál, de még így sem eléggé jók - Gondi István megfogalmazásában: "kicsit csökkentek a számok, de nem kicsik". Az elemző utalt arra, hogy csak a romlás lassult, felsejlett a stagnálás lehetősége, de ez nem jelent javulást. Szerinte kicsit túlfűtöttek a piacok.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint az erősödés a kedvező befektetői hangulatnak és a vártnál pozitívabb magyar makroadatoknak köszönhető, de az IMF bejelentése is sokat segített az egész régión, miszerint a korábban közzétett elemzésében nagymértékben felülbecsülte a fejlődő országok gazdasági problémáit. Sörös idővel kismértékű korrekcióra számít, de úgy véli, hogy az elkövetkezendő néhány napban még akár tovább is folytatódhat az izmosodás, persze csak ha a stressztesztek eredményei pozitívak lesznek.

A dollárt 208,77 forinton adták délután öt órakor a bankközi devizapiacon, a svájci frankkal pedig 184,89 forinton kereskedtek.

A New York-i piacnyitáskor az euró 1,3322 dollár volt, a nap végén 1,3378 dollárnál tartott, 0,0044 dollárral drágábban a szerdai londoni későinél. Az európai piacokon egyhavi csúcsra, 1,3470 dollárig hajtotta az eurót az Európai Központi Bank (EKB) kamatcsökkentése és más, most bejelentett mennyiségi enyhítő intézkedései nyomán feltámadt befektetői bizakodás, de a nap végére itt is kiigazítás volt.