A bankok vezették a New York-i esést

Vágólapra másolva!
Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a Dow Jones ennek ellenére a március eleji 12 éves mélypont óta 32 százalékkal erősödött. A nap nagy vesztesei a banki részvények voltak.
Vágólapra másolva!

Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A nap nagy vesztesei a banki részvények voltak. A piac vezető ipari mutatója, a Dow Jones (DJIA) 8418,77 ponton zárt 1,8 százalék (155,88 pont) csökkenéssel zárt. A technológiai index, Nasdaq Composite 0,5 százalék (7,76 pont) gyengüléssel 1731,24 ponton fejezte be a napot, a Standard & Poor's 500 mutató 2,2 százalékkal lett vékonyabb. A Nasdaq veszteségét mérsékelte a SAP német szoftvergyártó vezérigazgatójának az a véleménye, hogy a második félévben már élénkülhet a globális gazdaság.

Az elemzők szerint a befektetők "megpihentek", kisebb szünetet tartottak olyan hetet követően, amely a kedvező végeredménnyel zárult banki stressz-tesztnek és a gazdaság állapotát illető egyre derűlátóbb megközelítésnek köszönhetően már kilencedik hete jelentett emelkedést a Nasdaq-on.

Hétfőn tette közzé tőkeemelési szükségletét a U.S. Bancorp, a BB&T Corp és a Capital One Financial Corp. A U.S. Bancorp 2,5 milliárd dolláros, a BB&T 1,5 milliárd dolláros, míg a Capital One 1,75 milliárd dolláros tőkebevonást tervez - hogy visszafizethessék a korábban kapott kormányzati támogatást. Ennek a következtében valamennyi banki részvény gyengült.

A hétfői tőzsdei hangulat egyik meghatározója volt az - bár csak zárás után kerül rá sor -, hogy az amerikai jegybank (Fed) elnöke, Ben Bernanke beszámol a pénzügyi rendszer aktuális állapotáról. A felvázolt kép alapján kiszámítható, mi vár a bankokra, a bankrendszerre. A Wall Street Journal állítása szerint az American International Group Inc (AIG) és az amerikai kormányzat egyaránt arra számít, hogy a biztosító átalakítása több éves folyamat lesz.