Vágólapra másolva!
Horvátország sikerrel lépett ki a nemzetközi kötvénypiacra, öt éve első és eddigi legnagyobb eurokötvénye magasabb kibocsátási árat ért el, mint az euróövezeti tag Szlovákia két hete kiadott kötvénye.
Vágólapra másolva!

Nagy sikernek nevezte Horvátország öt éve első és eddigi legnagyobb eurokötvény-kibocsátását Ivo Sanader miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen Zágrábban.

A 2015. januárban lejáró, 750 millió eurós kötvény rögzített kamata évi 6,5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára 99,675 százalék, induló hozamfelára az összehasonlítható eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött 3,60 százalékpont. A bevételt korábbi küladósságok törlesztésére és a költségvetési hiány finanszírozására fordítják.

A kibocsátás jobban sikerült az előzetes elképzeléseknél: az előzetes hozamfelársáv 3,5-3,75 százalékpont volt, a kamatvárakozás 8 százalékos, de a 60 százalékos túljegyzés miatt javultak a feltételek.

A nemzetközi tőkepiaci étvágy növekedésére utal az is, hogy a horvát kötvény magasabb kibocsátási árat ért el, mint az euróövezeti tag Szlovákia két hete kiadott kötvénye. A május 14-én kiadott ötéves lejáratú szlovák eurokötvény évi kamata 4,375 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára 98,387 százalék, induló hozamfelára 1,70 százalékpont volt. Április végén Csehország új, ötéves eurokötvényének kamata évi 4,5 százalék lett, másodforgalmazói ára 98,839 százalék, induló hozamfelára 1,90 százalékpont volt.