Pénteken 280 forintra drágult az euró

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint a pénteki záráskor. Az euróért délután négy után már 280 forintot kellett adni.
Vágólapra másolva!

A forint a nap nagy részében a 277-279-es sávban mozgott az euróval szemben - írta Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Ehhez képest volt viszonylag gyengébb a délutáni zárás, amikor 280 felé mozdult el az árfolyam, de 16 óra 18 perckor még nem érte el azt, 279,80 forintot kellett adni egy euróért ekkor. 16 óra 30-kor lépte át a forint a 280-as határt, ekkor 280,08 volt a forint/euró kurzus.

Az utóbbi két hétben pénteken volt szinte a legalacsonyabb a napon belüli volatilitás. A varsóin kívül az összes régiós tőzsde emelkedni tudott pénteken, összességében eddig nyugodt ütemben folyt a kereskedés. A hétfői MNB monetáris tanácsi kamatdöntő ülésen az alapkamat változatlanul, 9.5 százalékon való tartását valószínűsíti a Takarékbank szakértője és a jövő héten is a 275-285-ös sávban való "oldalazást" várnak a forinttól, az euróhoz képest.

Az euró 1,4 dollár fölött délután

Folytatódott az dollár napok óta tartó gyengülése, pénteken délután az euró már 1,4 dollár fölött, kéthavi csúcson járt. Az euró 1,4002 dollárra erősödött a csütörtök késő esti 1,3890 dollárról. A dollár gyengülését elsősorban az Egyesült Államok "AAA" szuverén adósi besorolásának esetleges rontásával kapcsolatban felerősödött várakozások váltották ki.

Ennek előzménye, hogy csütörtökön stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - szuverén adóskockázati besorolásának kilátását a Standard & Poor's. A hitelminősítő arra a várakozására hivatkozott, hogy a brit nettó államadósság megközelítheti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát.

Egy másik hitelminősítő, a Moody's Investors Service csütörtökön úgy vélekedett, hogy megfelelőnek tartja az amerikai "AAA" besorolást, de hozzátette, hogy a minősítés nem garantálható örökre. A dollár és a dollárban jegyzett papírok iránti bizalom tesztje a jövő héten lesz, amikor az amerikai pénzügyminisztérium összesen 101 milliárd dollár értékben bocsát árverésre 2, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket.