Vágólapra másolva!
A Bloomberg 25 prognózist összegző elemzői konszenzusa szerint szeptemberig 2,5 százalékos lesz a forint esése, de rövid távon akár további erősödés is elképzelhető. Az előrejelzések között van olyan, amelyik szerint a nehezén már túl vagyunk, de akad olyan is, amelyik őszre 330 forintos eurót prognosztizál.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg részletes elemzése szerint a forint komoly esés előtt állhat a gazdasági helyzet romlása miatt. A magyar pénz az utóbbi két napban több mint 3 százalékot ment le az euróval szemben, aminél nem volt nagyobb korrekció egyetlen másik feltörekvő piacon sem.

A pesszimisták táborát erősíti a Bank of America-Merrill Lynch elemzője, aki szerint szeptemberben 330 forintos eurókurzus várható. A Bloombergnek nyilatkozott Ambrus Gábor, a londoni 4Cast elemzője is, aki aláhúzta, hogy a magyar gazdaság fundamentumai nem indokolnak erősödést, a szakértő így féléves távlatban 7 százalékos esésre számít. Az exportpiacok nincsenek jó állapotban, a felívelés pedig még messze van - szól az érvelés.

A felmérés szerint az idei első negyedévben 7 százalékkal esett vissza a magyar GDP, ami 1996 óta nem látott szintet jelentene. A munkanélküliség 9,7 százalékos, ami évtizedes rekord. Vannak optimista elemzők is, Jon Harrison, a Dresdner Kleinwort szakértője szerint például a legrosszabban már túl van a piac, de a prognózisok nagy része a forint értékvesztésével számol.

Csütörtökön kevéssel dél után 289 forint is fölött jegyezték egy eurót, miközben fél tizenegy körül 287,50 forint volt a kurzus. Szerda este 286 forint körül voltak a jegyzések, kedden pedig még 280 forint alatt állt az árfolyam.