Felvásárlási verseny az Opelért

Vágólapra másolva!
Nem nyugodhatnak meg teljesen az Opelnél, ugyanis a három vásárlási ajánlat ellenére Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter még mindig lehetségesnek tartja, hogy a cégnek majd csődöt kell jelentenie.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A német kormány most hétfőn ül majd össze, hogy döntsön az Opel sorsáról. A General Motors tulajdonát képező cégért jelenleg a Fiat, a Magna International és az RHJ International licitál, de nincs rá garancia, hogy majd születik megegyezés.

"Komoly biztosítékok kellenek arra, hogy jelentős mennyiségű, az adófizetőktől származó pénz nem fog elveszni" - mondta Guttenberg. A csőd elkerülését végső soron kívánatosnak tarja a miniszter, de egy "rendezett fizetésképtelenségi állapot" az átszervezés fontos része lehet.

Jelenleg folyik a verseny az érdeklődő vásárlók között. A Magnát az orosz Sberbank Rossii bank támogatja a háttérből és néhány szakszervezeti vezető is az ő ajánlatukat vélte a legjobbnak. Ennek hatására állítólag a Fiat is kedvezőbb feltételeket szabna, de hivatalosan ezt még nem erősítették meg.

A Fiattal szemben a szakszervezetek részéről az egyik fő kifogás az volt, hogy nem veszi kellően figyelembe a munkások érdekeit. Sokan attól félnek, hogy 20 ezer munkahelyet is bezárhatnak - írta meg az International Herald Tribune.

A Fiat vezérigazgatója Sergio Marchionne hangsúlyozta, hogy Németországban kevesebb, mint 2 ezer ember leépítése történne meg és nem lenne szükség egyetlen üzemrészleg bezárására sem.

Az RHJ International szándékairól nem sokat tudni, annyi bizonyos, hogy a cég Brüsszelben van bejegyezve és felvásárlásokra szakosodott. A tulajdonos GM-nek már valószínűleg nem sok beleszólása lesz az Opel sorsába, mivel maga is csődeljárásnak néz elébe, ugyanis az amerikai kormányzat nem volt hajlandó tovább finanszírozni az átszervezését.