Vegyesen zárt az olajpiac

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A kőolaj ára Londonban mintegy 60 centtel csökkent, New Yorkban közel hasonló mértékben emelkedett csütörtökön. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 65 cent csökkenéssel 56,69 dolláron fejezte be a napot júniusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 60 centtel 58,62 dollárra nőtt júniusra.

Árcsökkentő tényező volt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése arról, hogy az olajfogyasztás idei visszaesése a legnagyobb lehet 1981 óta. Árnövelő volt ugyanakkor, hogy egy százalék körüli nyereségen állt a Wall Street az olajpiacok zárásakor. A tőzsdemutatók veszteséggel kezdtek és ekkor a WTI ára is gyengülést jelzett. Ahogy azonban nőttek a tőzsdemutatók, úgy kezdett emelkedni a WTI ára is. A Brent ára nem reagált a Wall Streeten bekövetkezett kedvező fordulatra, folyamatosan a negatív tartományban mozgott. A Brent érzéketlenségéhez hozzájárult, hogy csütörtökön futott ki a legközelebbi, júniusi jegyzés. Az IEA szerint idén 3 százalékkal (napi 2,56 millió hordóval) csökken az olajfogyasztás.

A 28 iparilag fejlett országot tömörítő szervezet szerint annak, hogy a héten 60 dollár fölé drágult a nyersolaj ára, inkább hangulati oka van - így a részvénypiacok erősödése és az a várakozás, hogy hamarosan megindul a gazdasági növekedés -, semmint a kereslet és a kínálat alakulásával kapcsolatos híreknek.