Vágólapra másolva!
Az olasz UniCredit bankcsoport szerdán 447 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, kevesebbet a tavalyi utolsó negyedévi 505 milliónál és a tavalyi első negyedévi 1,063 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Ennél fontosabbnak tartották az időközi beszámolóban, hogy az adó előtti eredmény több mint egymilliárd euróval javult a tavalyi utolsó negyedhez képest, vagyis 922 millió eurót elérve visszatért a nyereségzónába.

A nettó kamatbevétel - a kamatkülönbözet - 4,65 milliárd euró volt, 4,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és 3,6 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévinél. Összehasonlítható alapon, vagyis azonos csoportösszetétellel és változatlan valutaárfolyamokkal számolva 10,2 százalékos volt az éves növekedés és csak 0,5 százalékos a negyedéves visszaesés.

A nettó jutalékbevétel, 1,846 milliárd euró, kisebb mind az egy évvel korábbi 2,46 milliárdnál, mind a tavalyi utolsó negyedévi 2,09 milliárdnál. A sajátszámlás ügyletek nettó hiánya 93 millió euró volt, kisebb a tavalyi első negyedévi 683 milliós és a tavalyi utolsó negyedévi 1,258 milliárdos hiánynál. E két tétel mindazonáltal az értékpiacok első negyedévben még folytatódott visszaesését tükrözte.

A nettó értékleírások 1,65 milliárd eurót tettek ki, ez 1,4 százalékkal több volt a tavalyi utolsó negyedévinél. A nem teljesítő, illetve figyelőlistán lévő kölcsönök összege 44,8 milliárd euró volt a negyedév végén, a tavaly év végi 41,8 milliárd helyett. A tőkemegfelelési mutató a negyedév végére 6,4 százalékra romlott a tavaly év végi 6,5 százalékról.

EBRD befektetés UniCredit közvetítéssel

Több mint 400 millió eurós befektetéssel támogatja az UniCredit bankcsoport kelet-európai érdekeltségeit a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), elsősorban a térségi kis- és középvállalatok hitelellátásának bővítése végett.

Az EBRD londoni székhelyén a múlt héten közölték: a bank nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - UniCredit-érdekeltségeiben hajt végre összesen 432,4 millió euró befektetést, annak a közös erőfeszítésnek a részeként, amelynek célja a világgazdasági válság térségi hatásainak enyhítése. Az UniCredit magyarországi részlege 50 millió euró EBRD-tőkét kap a kis- és középvállalati hitelezés támogatására.

Az UniCredit a tartósan fennálló globális válság miatt több milliárd eurós állami segítségért folyamodott márciusban, 4 milliárd euróról tárgyal az osztrák és az olasz kormánnyal, illetve magánbefektetőkkel.

Az összegből az UniCredit osztrák leánycége, a Bank Austria számára 2,7 milliárd euró értékben venne igénybe segítséget. A Bank Austria kisegítésére szánt tőkét nem csak Ausztriában, hanem a bank kelet-közép-európai tevékenységére is felhasználnák.

Tavaly azért nem volt szép év

Tavaly az UniCredit 4,012 milliárd eurós adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 38,3 százalékkal kevesebbet a 2007-es 6,506 milliárdnál. Közölték, hogy nem fizetnek prémiumot a vezetőknek. Az eredmény nagyjából megegyezett a december közepén kiadott vállalati profitfigyelmeztetéssel: akkor 4 milliárd euróra csökkentették az előrejelzést a korábban várt 5,2 milliárdról. Tavaly év elején még 7 milliárd euróban reménykedtek.

Az év vége volt a legrosszabb: a negyedik negyedév 505 millió eurós adózott eredménye 57 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 1,17 milliárdtól.

A bevétel tavaly egész évben 8,9 százalékkal 26,866 milliárd euróra csökkent 29,502 milliárdról. A hitelezés jól teljesítette tavaly is: a nettó kamatbevétel - a kamatkülönbözet - 13,2 százalékkal 19,385 milliárd euróra gyarapodott, azonban a jutalékok és a sajátszámlás ügyletek bevétele majdnem 40 százalékkal zuhant, a tőzsdei lejtmenet miatt, és ez súlyosbodott a negyedik negyedévben. Befagyasztották a fióknyitást Közép- és Kelet-Európában, és folytatják a létszámcsökkentést. Tavalyról készpénzben nem, csak részvényekben fizetnek osztalékot. Idénre nem adtak előrejelzést az üzletmenetre.

A csoport közvetlen kitettsége igen csekély a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírok kockázatának - ilyen okból 2007-ben mindössze 164 millió eurót kellett leírni -, de tavaly ez az összeg növekedett, tartalékolással együtt 2,526 milliárd euróra már az első kilenc hónapban. Ehhez járult a "nem elsőrendű válság" okozta általános tőkepiaci turbulencia, a napi finanszírozás - gyakorlatilag a bankközi piaci ügyletek - megdrágulása, a tőkepiaci lejtmenet - gyengítve a sajátszámlás tevékenységet és a kezelt alapok hozamát - és az általános gazdasági környezet rosszabbodása.

Második legnagyobb Európában

A tavaly őszi, 3 milliárd eurós tőkeemeléssel sikerült a tervnek megfelelő 6,7 százalékra emelni a tőkemegfelelési mutatót, ez azonban a jelek szerint nem bizonyult elegendőnek: az év végén már csak 6,5 százaléknál tartott a mutató.

Európa második számú bankja 2007-ben lett az olasz UniCredit Group azzal, hogy 2007. májusban megszerezte a szintén olasz Capitalia bankot, 21,83 milliárd eurós ügyletben. A Capitalia Olaszországban üzletméretre a harmadik számú bank volt. Az UniCredit előzőleg a nagyságra negyedik európai bankcsoport volt. Az UniCredit-Capitalia együttesnél csak a brit HSBC maradt értékesebb Európában.

Az UniCredit szédületes növekedése három éve kezdődött, amikor felvásárolta a német HVB csoportot. Annak Bank Austria Creditanstalt vezette közép- és kelet-európai ágazatával együtt a legnagyobbá vált ebben a térségben, és a negyedik helyre került Európában.