Vágólapra másolva!
Egy piackutatás szerint február és április között ugyan valamelyest javult a törlesztési kötelezettségek és a személyes anyagi helyzet kilátásainak megítélése, de így is többségben vannak a borúlátók. A fogyasztói bizalmi index ennek megfelelően nagyon alacsony.
Vágólapra másolva!

A devizaalapú hitelt felvevő magyarok csaknem fele úgy ítélte meg áprilisban, hogy komoly problémát jelent majd számára hitelének visszafizetése, 11 százalék pedig úgy vélte, hogy egyáltalán nem fog tudni törleszteni - derül ki a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb felméréséből.

A reprezentatív felmérést a magyarországi 18-59 éves lakosság körében végezték február és április között, havonta 800 ember megkérdezésével.

Az eredményekből kiderül, hogy márciushoz képest áprilisban valamelyest javult a magánhitelek visszafizetési esélyének megítélése a lakosság körében. Márciusban még a megkérdezettek 64 százaléka vélte úgy, hogy komoly gondot okoz majd számára a törlesztés, míg 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem fog tudni törleszteni. Februárban azonban még 44, illetve 8 százalék volt az arány.

A piackutatók szerint a pesszimisták aránya márciusról áprilisra egyrészt a forint erősödése miatt csökkent. Közrejátszhat továbbá a pozitív változásban, hogy a bankoknál lehetővé vált egy-egy kölcsön futamidejének meghosszabbítása és más könnyítések igénybe vétele.

A Nielsen felmérése a megtakarításokat is vizsgálta: az eredmények szerint a válaszadók 15 százaléka rendelkezik megtakarítással, és többségük - 82 százalékuk - nem változtatott befektetésein a legutóbbi három hónap során.

A pesszimista fogyasztói közhangulat is javult valamelyest áprilisban, márciushoz képest. Személyes anyagi helyzetének kilátásait (a következő tizenkét hónapra) márciusban a válaszadók 91 százaléka mondta rossznak vagy nem túl jónak, míg áprilisban "csak" 86 százaléka.

A magyarországi munkalehetőségeket meglehetősen pesszimistán ítélik meg a magyarok. A következő tizenkét hónap munkalehetőségeit a válaszadók 94 százaléka látta rossznak vagy nem túl jónak márciusban, és 92 százaléka áprilisban.

A személyes anyagi helyzet, vásárlásra alkalmas időszak és munkalehetőségek mutatóit magában foglaló fogyasztói bizalmi index áprilisban 3 ponttal, 40 pontra emelkedett márciushoz képest. Ez még mindig nagyon alacsony - mutat rá a közlemény.