Vágólapra másolva!
Nyolc hónappal a bedőlt AIG biztosító részvényének eltávolítása után újra változhat a Wall Street fő mutatóját befolyásoló cégpapírok mezőnye. A Dow Jones-index feltehetően megválik a világ egykori legnagyobb autógyártójától és bankjától.
Vágólapra másolva!

Egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben megváltozik a New York-i tőzsde (NYSE) legfontosabb indexének az összetétele - írja a Reuters. A Dow Jones Industrial Average (ipari átlag) mutató 30 nagy részvény teljesítményét összegzi.

"A General Motorst és a Citigroupot érintő események láncolata kétségkívül egyazon irányba mutat" - fogalmazott a hírügynökségnek adott nyilatkozatában John Prestbo, a Dow Jones index ellenőrző bizottságának elnöke. Arra célzott, hogy a GM vezérigazgatója, Fritz Henderson hétfőn a korábbiaknál nagyobb esélyt adott az autógyártó csődjére, a Citigroupról pedig a minap derült ki a stresszteszt során, hogy tőkepótlásra szorul, és lehetséges, hogy a kormány részesedést vásárol benne. Mindkét vállalat állami segítséggel tudott csak életben maradni a válság súlyosbodása óta.

Prestbo ugyanakkor hangsúlyozta, a két részvény diszkvalifikációja még nem eldöntött tény. Arra nem válaszolta, hogy ha mégis bekövetkezik a változtatás, akkor vajon mely cégek helyettesíthetik a járműipar és a bankszektor óriását. Annyit mondott csak, hogy az AIG biztosító papírjának tavaly szeptemberi lecserélése óta a pénzügyi szektor jelenleg alulreprezentált a Dow Jonesban (Az AIG helyére akkor a Kraft Foods élelmiszer-ipari cég került).