Veszteség New Yorkban

Vágólapra másolva!
Pesszimista hangulat uralta a Wall Streetet szerdán, a három vezető tőzsdeindex 1,1-2,1 százalékkal süllyedt.
Vágólapra másolva!

Szerdán a 30 amerikai vezető részvény teljesítményét jelző Dow Jones Industrial Average 2,1 százalékkal 8300 pontra esett.

A technológiai ágazat indexe, a Nasdaq ezzel párhuzamosan 1,1, a félezer részvény mozgását mutató S&P 500 pedig 1,9 százalékkal 893 pontra gyengült.

Megugrottak a hozamok

Az eladói nyomást részben az váltotta ki, hogy az egyre nagyobb amerikai eladósodottság miatt meglódultak az amerikai állampapír-hozamok, ami viszont felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy nőnek a vállalati és a lakossági hitelköltségek.

Az állampapírhozamok azután lódultak meg, hogy a 10 éves lejáratú kincstárjegyek hozama áttörte a lélektaninak számító 3,55 százalékot és 3,732 százalékig emelkedett.

A csőd felé tart a GM

A bankrészvények mellett a General Motors (GM) volt a nap vesztese. Az autógyártó vállalat közölte, nem sikerült elég kötvénytulajdonossal megállapodni arról, hogy kötvényeiket a cég részvényeire cseréljék. Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a GM most már minden bizonnyal csődbe jut és szinte biztosra vehető, hogy a GM részvénye kikerül a DJIA indexéből.

A pesszimista hangulatot erősítette, hogy bár a kedden nyilvánosságra hozott legújabb amerikai fogyasztói bizalomindex erősödött, a gazdaság teljesítménye igen gyenge. A börze a március eleji mélypontról gyorsan, és jelentősen erősödött, de a megfigyelők szerint most egy gyengülési folyamat indulhat el.