Nap végén esett egy nagyot a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,09 pontos, 1,72 százalékos csökkenéssel, 14 112,43 ponton zárt kedden. Nap közben még a mérsékelt pozitív tartományban mozgott az index, de a kereskedés végén meredek lejtőre került.
Vágólapra másolva!

Söre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője elmondta: vegyes képet mutatnak a világ tőzsdéi, de a magyar börze keddi teljesítményével alulteljesítőnek számít a közép-kelet európai régióban. Hozzátette: nehezen, de indul az elmúlt 2-3 hónap emelkedésének régóta "levegőben lógó" korrekciója, és a "szakadék szélén táncolnak a piacok".

Az üzletkötő úgy vélekedett, hogy már nagyon "érik" az esés, amelyet semmilyen várt esemény vagy makroadat nem valószínűsít, csupán a természetes piaci folyamatok része lenne a régóta tartó emelkedés korrekciója. A korrekciónak az adhatná meg a "kezdő lökést" ha a tengerentúli piacok legalább két egymást követő napon 1 százalék feletti eséssel zárnának - jegyezte meg Söre Balázs.

A keddi kereskedés végén a nagyobb papírok közül egyedül a Mol és az Egis tudott pluszban zárni. Az Egis hétfői gyorsjelentését jól fogadta a piac, bár a gyógyszerpapír keddi forgalma rendkívül alacsony volt - mondta el az üzletkötő. Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője is aláhúzta: úgy látszik, indul a korrekció. Hozzáfűzte: volatilis volt a piac, a szerdai nyitásban pedig "tompulhat" a keddi esés.

Az OTP-részvények ára 35 forinttal, 1,14 százalékkal 3046 forintra esett, forgalmuk 10,1 milliárd forintot tett ki.

A Mol árfolyama 150 forinttal, 1,28 százalékkal 11 850 forintra nőtt, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,2 százalékkal 579 forintra csökkent, forgalma 954 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1180 forinttal, 3,69 százalékkal 30 820 forintra esett, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

Az Egis 367,3 millió forintos forgalom mellett 95 forinttal, 0,67 százalékkal 14 350 forintra nőtt.