Változatlan maradt az alapkamat, nem reagált a forint

Vágólapra másolva!
Változatlanul hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Simor András jegybankelnök szerint a döntést a tanács túlnyomó többsége támogatta, az 50 bázispontos csökkentést előirányzó javaslattal szemben.
Vágólapra másolva!

A kamat tartásáról az MNB honlapján olvasható közlemény: az alapkamat maradt a 9,5 százalékon, ami január 20. óta van érvényben. A hétfői lépés nem lepte meg az elemzőket, a múlt héten a Reuters összesítette a várakozásokat, a hírügynökség felméréséből kiderült, hogy a szakértők nem számítanak változásra.

A forint nem reagált a döntésre, amire számítani lehetett. A magyar pénz kurzusa ugyanis valamivel 280 fölött állt az euróval szemben a döntés előtt, és utána is 280,40 körül járt a forint/euró árfolyam.

Simor András, a jegybank elnöke a döntés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy két javaslat került a monetáris tanács elé, az egyik a kamat tartására, a másik pedig 50 bázispontos csökkentésre vonatkozott. Ezek közül a tartásra a tanács túlnyomó többsége szavazott - mondta Simor.

Ha javul a megítélés...

"Az alapkamat csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a kockázati megítélés javulása tartósnak bizonyul és a monetáris kondíciók lazítása nem veszélyezteti a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitását és a tőkeáramlások folytonosságát" - fogalmaz a monetáris tanács a hétfői kamatdöntés indoklásában.

Simor szerint a kormány által bejelentett adóhatások nélkül az inflációs cél alatt alakulna a hazai árak emelkedése, és az adóemelések hatása is az előrejelzések szerint 2010 közepére kifut. Ez úgy is értelmezhető, hogy a jegybankelnök jelenleg nem lát inflációs veszélyt Magyarországon.

Az MNB monetáris tanácsa legutoljára január 19-én csökkentette 50 bázisponttal az alapkamatot 10 százalékról 9,5 százalékra. Az elemzők ugyanakkor azt várják, hogy az év végére 8,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

A Reuters szerint májusban várhatóan nem nyúl hozzá a 9,5 százalékos alapkamathoz a Magyar Nemzeti Bank. Ennek a magyarázata az, hogy bár a forint erősödik, mégis vár kamatai csökkentésével néhány hónapot a jegybank, mivel a forint árfolyamára és az inflációra leselkedő kockázatok nem tűntek el teljesen.

Nincs meglepetés

"Semmi meglepetés" - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a kamatdöntés után. Suppan egyetért a már idézett elemzői konszenzussal. Egyrészt teljes mértékben várható volt a kamattartás - mondta -, másrészt viszont a forint ugyan erősödött az elmúlt időszakban, de most még korai lett volna a vágás.

Ha a következő hónapokban 280 forint/euró közelében vagy inkább alatta stabilizálódna a forintárfolyam, akkor Suppan szerint elindulhat a kamatcsökkentés. Az elemző emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten volt egy nagyobb hullámzás a magyar pénz árfolyamában, ami azt mutatja, még nem elég stabil a kurzus.

A kamatcsökkentéshez az is szükséges szerinte, hogy a befektetői hangulat javuljon, és a hazai "konszolidációs hajlandóság is éledezzen". Ha ezek után javul a kormányprogram megítélése, és ezzel együtt az ország megítélése, akkor a kamatok is megindulhatnak lefelé.