Magyar befektetések iránt érdeklődnek az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Egyre több amerikai befektető érdeklődik a magyar lehetőségek iránt: hamarosan egy vegyipari küldöttség érkezik, amelyik a magyar-amerikai együttműködést vizsgálja majd a polimerkémiában, de Ohio államból is jönnek üzletemberek a magyar piacot tanulmányozni. A Genaral Motors szentgotthárdi üzemének sorsa mindeközben bizonytalan, akárcsak a Nabucco gázvezeték megépítése.  
Vágólapra másolva!

Növekszik az érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt - mondta el Jeffrey D. Levine, a budapesti amerikai nagykövetség megbízott ügyvivője keddi sajtóbeszélgetésén. A nagykövetség mellett működő gazdasági és kereskedelemfejlesztési részlegnél egyre több az érdeklődő jelentkezik, ami különösen a gazdasági válság idején tűnik fontosnak.

Levine személy szerint sajnálja, hogy mostanában az elbocsátásokról esik több szó, de a nagykövetet ideiglenesen helyettesítő ügyvivő lát reményt arra, hogy az amerikai cégek újra megtalálják Magyarországot befektetési célpontként.

Székházátépítés 100 millió dollárért

Jó példa erre, hogy a Magyar Televízió székházát a Szabadság téren ugyan egy kanadai cég fogja felújítani és átépíteni, de ez a százmillió dolláros beruházás nagyrészt amerikai pénzből valósulhat meg szerinte, hiszen észak-amerikai egyetemek adják össze a pénzt az ingatlanfejlesztésre.

Szintén várható, hogy több amerikai delegáció érkezik Magyarországra, így például Ohio államból, ahol sok magyar bevándorló él, és ezért elképzelhető, hogy újabb befektetések jönnek majd hozzánk. Egy vegyipari szakértőkből, üzletemberekből álló küldöttség is érkezik, így ezen a területen, elsősorban a polimerkémiában várható további együttműködés amerikai és magyar vállalkozások között.

Opel, GM, Fiat és Szentgotthárd

Az [origo] kérdésére elmondta, hogy a General Motors szentgotthárdi üzemének, a GM Powertrainnek a sorsába az amerikai nagykövetség nem szól bele. Vagyis a csődveszéllyel küszködő General Motors európai részlegével kapcsolatos ügyeket nem tudják befolyásolni. Ugyanakkor Levine reményét fejezte ki, hogy a GM legnagyobb európai érdekeltségének, a német Opelnek a jövőjét a német kormány segítségével lehet biztosítani.

Az ügyvivő szavaiból kiderült, hogy ha az Opelről, illetve a Fiat esetleges beszállásáról szóló tárgyalások eredményre vezetnek majd, akkor az várhatóan eldönti a szentgotthárdi üzem sorsát is. (A GM európai részlegeinek esetleges leválasztásáról, illetve az olasz Fiattal való összeolvasztásáról hetek, hónapok óta folynak tárgyalások, amiről az [origo] is beszámolt korábban.)

Mi lesz a Nabuccóval?

Az ügyvivő kifejtette véleményét a két tervezett nagy közép-kelet-európai gázvezetékről, a Nabuccóról és a Déli Áramlatról is. Az oroszok által támogatott Déli Áramlat - amely Ukrajna kikerülésével teremtene összeköttetést Oroszország és Olaszország között - szerinte nem növeli az energiaforrások diverzifikálását (több lábon állását).

Viszont ha megvalósulna a Nabucco, akkor a gázellátás nemcsak egyetlen forráson alapulna. Levine kifejtette: elsősorban az azeri gázforrásokra és más - nem oroszországi - lelőhelyekre lehetne alapozni a Nabuccót, de az [origo] kérdésére Iránról is szólt. Szavaiból kiderült: Irán gázforrásként elsősorban akkor merülhetne fel komolyabban, ha a közel-keleti ország lemondana atomprogramjáról.

Levine beszélt arról is, hogy az amerikai kormányzat az IMF, a Nemzetközi Valutaalap tagjaként támogatja a magyar gazdasági egyensúly helyreállítását. (Az IMF jelentős hitelt adott Budapestnek tavaly ősszel, amikor a pénzügyi válság elérte hazánkat.) Minthogy a nagykövetség figyelemmel kíséri a magyar makrogazdasági mutatók alakulását, Levine megjegyezte: Magyarországot a régió más országainál előbb érte el a válság.