Magyar bankokat minősített le a Moody's

Vágólapra másolva!
Rontotta több magyar bank besorolásait kedden a Moody's Investors Service hitelminősítő - egyes esetekben több fokozattal -, arra a véleményére hivatkozva, hogy a működési környezet gyors romlása jelentős nyomást gyakorol az érintett pénzintézetek önálló hitelképességi mutatóira.
Vágólapra másolva!

A cég hangsúlyozta, hogy a leértékelés a magyar szuverén adósság korábbi osztályzatrontását követi. A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a visszaminősítések az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB besorolásait érintik.

Az FHB osztályzatát a Moody's megerősítette, de a besorolásra érvényes kilátást stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította.

Jött jó hír is kedden

Bár a Moody's lépése a hitelminősítő korábbi döntéseihez képest nem számít meglepőnek, érdekes, hogy kedden kifejezetten jó hírek érkeztek a nemzetközi befektetők Magyarországgal kapcsolatos várakozásairól. Így például a londoni CDS-piacon a magyar államcsőd esélyét egyre valószínűtlenebbnek tartják a szereplők, és így a magyar szuverén államadósság esetleges bedőlésének biztosítási díja három százalék közelébe csökkent.

Ez jelentős javulás, hiszen a válság legnehezebb pillanataiban több mint 6 százalékos volt a CDS-árjegyzés. (A CDS a credit default swap rövidítése, ami a hitel vissza nem fizetésére kötött csereügylet jelenti.)

A Moody's indoklása

Visszatérve a Moody's keddi döntésére, a hitelminősítő tavaly november óta összesen két fokozattal, az addigi elsőrendű "A" kategóriából a közepes befektetői "Baa1" szintre gyengítette a magyar állami kötvényadós-kockázati besorolást, negatív kilátással. A cég a banki leminősítésekhez fűzött keddi londoni elemzésében azt írta: a magyar gazdaság recessziója miatt növekszik a cégadósi nem fizetővé válások valószínűsége, ami növekvő veszteségeket fog okozni a vállalati szektorba kihelyezett hitelportfolióban.

A Moody's hozzáteszi, hogy a romló munkapiaci helyzet, a forint árfolyam-kilengései, valamint a lakásárak potenciális csökkenése szintén a lakossági hitelportfolió veszteségeinek emelkedését valószínűsíti. Ezek a veszteségek a hitelminősítő várakozása szerint "jó eséllyel jelentősen gyengítik a legtöbb magyar bank tőkehelyzetét" a következő két évben.

Rontotta az OTP-t a minősítő

A Moody's a keddi módosításoktól érintett nagyobb bankok közül az OTP Bank pénzügyierő-osztályzatát "C plusz"-ról "D plusz"-ra rontotta, arra a véleményére hivatkozva, hogy a bank portfoliójában keletkező potenciális veszteségek jelentős nyomást gyakorolnak a cég jövedelmezőségére és tőkehelyzetére. A Moody's ezzel kapcsolatban különös hangsúllyal emeli ki az OTP jelentős érintettségét olyan, "kevésbé fejlett" piacokon, mint Ukrajna és Oroszország, de megemlíti "a gyorsan romló hazai működési környezetet" is.

A pénzügyierő-osztályzat rontására, valamint a rendszerszintű támogatás valószínűségéről alkotott megítélésének "finomítására" hivatkozva a Moody's meredeken, a korábbi "Aa3"-ról a magyar szuverén adósi besorolással egyező "Baa1"-re rontotta a OTP hosszú távú forintbetéti, valamint hosszú futamú devizaadósi besorolását, negatív kilátással. A hosszú futamú, alárendelt devizaadósi besorolás "A1"-ről "Baa2"-re, a rövid távú forintbetéti és devizaadósi osztályzat "Prime-1"-ről "Prime-2"-re süllyed.

Az OTP Bank "Baa1/Prime-2" devizabankbetéti besorolását a Moody's - érvényben hagyott negatív kilátással - megerősítette, mivel ennek már eddig is a Magyarországra érvényes "Baa1" devizabetéti országplafon szabott felső határt. A hitelminősítő az OTP Jelzálogbankra hasonló osztályzatmódosításokat jelentett be.