Egyezkedne az IMF-fel Lettország

Vágólapra másolva!
Lettország újra akarja tárgyalni az IMF- hitelkerete feltételeit, elsősorban azt, hogy államháztartási hiánya elérhesse a hazai össztermék (GDP) 7 százalékát.
Vágólapra másolva!

Nem további pénzt akarunk kérni - jegyezte meg Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök csütörtökön. Elsősorban azt szeretné, hogy az ország bankjainak támogatására kijelölt pénzekből a költségvetési deficitet lehessen mérsékelni - tette hozzá. Lettország összesen 7,5 milliárd eurós készenléti támogatást kapott az IMF-ből, az EU-tól és skandináv bankoktól tavaly decemberben. A múlt évben a GDP 4,6 százalékkal csökkent, a gazdaság visszaesés azóta is gyorsul, és erre az évre már a lett össztermék 16,5 százalékos csökkenésével számolnak.

Ez esetben a megállapított 5 százalékos GDP-arányos hiány teljességgel tarthatatlan. A kormány már egyetértésre is jutott a 7 százalékos hiányban - mondta el Dombrovskis. A választási lehetőség ugyanis a további kiadáscsökkentés, a kisebb költségvetés, de ez további negatív hatásokkal járna a gazdaságra, mélyülne a recesszió, amihez a büdzsé további csökkentésére lenne szükség, aminek viszont kisebb bevétel lenne a következménye, lefelé tartó spirálba taszítva az országot. A miniszterelnök a lett hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte a mélypontot a lett gazdaság az idei év második negyedében éri el, a válsággödörnek már nagyon az alján vannak, de a gazdaság tényleges növekedésére csak 2010 második felében számít. Ez év első negyedében a lett GDP éves szinten 18 százalékkal zsugorodott.