Vágólapra másolva!
Az év harmadik negyedében véget érhet a recesszió az Egyesült Államokban - mutat rá egy gazdasági kutatás. A növekvő munkanélküliség következtében azonban a fellendülés lassabban jöhet el, mint azt előzetesen várták.
Vágólapra másolva!

Egy gazdasági felmérésben szereplő közgazdászok 74 százaléka szerint fog az USA gazdasága ismét bővülni a harmadik negyedévben. Az eredmény arra is rámutat, hogy a kilábalás üteme lassabb lehet, mert a munkanélküliségi ráta nagy mértéket érhet el a második félévben és 2010-ben.

A kormányzati növekedést segítő csomag és a jegybank szerepét betöltő Fed erőfeszítései a befagyott hitelpiac felolvasztására segítik a gazdasági kilábalást az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb válságából. Miközben a lakásértékesítések mértéke stabilizálódni látszik, a fogyasztók költekezését a munkaerőpiac nehézségei fogják vissza.

A gazdasági hanyatlás éves üteme 1,8 százalékkal esik áprilistól júniusig, majd 0,7 százalékos ütemben nő az azt következő három hónapban. Az utolsó negyedévben 1,8 százalékos bővülési ütemre gyorsul az amerikai gazdaság a kutatás szerint.

A megélhetési költségek esni fognak, a dolgozói termelékenység javul ebben az évben. A munkanélküliség 4,5 millió főre duzzadhat 2009-ben, az állástalansági rátát 9,8 százalékra emelve. Korábban csak 9 százalékra becsülték ezt az értéket. Így a rátát 2010 végére is csak 9,3 százalékra tudják majd mérsékelni - vélik a megkérdezettek.

Az USA gazdasági berendezkedéséhez hasonló Nagy-Britanniában is a második félévre várják a recesszió végét.