Vágólapra másolva!
Rövid időre egy kínai olajvállalat, a PetroChina Co. volt pénteken a világ legértékesebb társasága, miután a cég a pekingi élénkítő csomag árfolyamemelő hatása miatt megelőzte a kapitalizációs listán az ExxonMobil vállalatot. A PetroChina már korábban is volt listavezető, másfél éve 1000 milliárd dollárt is meghaladta a piaci értéke.
Vágólapra másolva!

A nagyrészt állami tulajdonban levő PetroChina részvényeivel a sanghaji tőzsdén kereskednek, és pénteken volt olyan ügylet, amelyet 13,25 jüanon kötöttek. Ezzel a cég értéke 336 milliárd dollárra emelkedett, szemben az addigi piacvezető Exxon 335,9 milliárd dollárjával.

A cég felértékelődését a pekingi kormány élénkítő csomagján kívül az váltotta ki, hogy a legnagyobb kínai olajcég bejelentette: 2,2 milliárd dollárt fizet a Singapore Petroleum Co. társaságért, és a jelek szerint ezt pozitívan értékelték a befektetők.

A PetroChina részvényei az idén 29 százalékot mentek fel, az élénkítés miatt ugyanis újra növekedni kezdett Kínában az olajfogyasztás (a sanghaji index 43 százalékot ment fel január óta, miközben az amerikai Standard & Poor's 500-as mutató gyakorlatilag stagnált).

A PetroChina részvényeinek nem ez az első világelsősége, a vállalat ugyanis 2007 novemberében a világ első 1000 milliárd dollárnál is nagyobb piaci értékű társaságává vált a sanghaji tőzsdei bevezetést követően - a cég a hétfői adatok szerint most 333,6 milliárd dollárt ér.