Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a hitelüket késedelmesen törlesztők száma a vállalati és a lakossági szektorban is az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) üzemeltető BISZ Zrt. hírleveléből.
Vágólapra másolva!

Március végén 24 ezer cégnek volt késedelmes hitele, míg egy évvel korábban 18 ezernek. A teljes vállalati késedelmes állomány aránya elérte a 4 százalékot, míg egy éve még 2,5 százalék alatt volt.

A késedelmes vállalati állomány az első negyedévben az egy évvel korábbi 432 milliárd forintról 758 milliárdra hízott. Ebben szerepe volt az árfolyam hatásának is, de a problémás portfólió több mint fele forint alapú, vagyis a növekmény valós romlás következménye.

A késedelmek minden lejárati kategóriában jelentősen nőttek. Az új késedelmek (30-90 nap) volumene 170 milliárd forint, ami nagyon magas. A problémás forint alapú hitelek aránya 50 százalék és nőtt a problémás devizahitelek súlya is. Ennek ellenére a devizahitelek viselkedése eddig viszonylag jól ellenállt a megnövekedett kockázatnak.

A lakossági hitelek esetében az élő fizetési mulasztások száma 740 ezer, ami nagyjából 50 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A növekedés dinamikája pedig nem lassul, a hazai bankszektor e vonatkozásban még előtte áll a mélypontnak.