Lepipálta a forint a zlotyt és a koronát

Vágólapra másolva!
A forint vitte a pálmát kedden a régiós devizapiacokon azzal, hogy 282-es szint közelébe erősödött az euróval szemben. A cseh korona mindeközben gyengült, a lengyel zloty pedig stagnált.
Vágólapra másolva!

A közép-európai régiós devizák jellemzően együtt mozognak, de kedden elváltak egymástól az árfolyamok: a hét második napjának sztárja a forint volt, amely több mint 1 százalékot tudott erősödni az euróval szemben.

A régiós devizák a forinttal ellentétben azonban nem teljesítettek jól. A lengyel zloty a 4,35-ös euróval szembeni szinten stagnált, a cseh korona pedig gyengült (a kurzus 26,50-ről 26,60 közelébe emelkedett a közös európai pénzzel szemben).

Jobb hírek Magyarországról

"A forint jó szereplése az utóbbi napok viszonylag jó gazdasági és politikai híreivel magyarázható" - fogalmazott Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

A szakértő szerint a zloty izmosodása azért maradt limitált, mert a lengyel kormány 1 százalékos GDP növekedésről szóló becsléseivel szemben az Európai Bizottság (EB) tegnap hasonló mértékű recessziót irányzott elő. A cseh korona gyengülését az magyarázhatta, hogy a cseh költségvetési hiány GDP arányosan a 4,5 százalékos mértéket is elérheti az idén, így újabb nagymértékű állampapír kibocsátást terveznek, növelve a koronában denominált eszközök kínálatát.

A héten benézhetünk 280 alá is

A Takarékbank úgy látja, hogy az erősödő régiós trend tovább folytatódhat rövidebb távon, de valószínű, hogy hosszú távon is ez lesz a helyzet. "Egy hónapos viszonylatban is már sokkal inkább a gazdasági fundamentumok fognak számítani, és akkor újra visszapattanhat a jegyzés a 290-300-as tartományba" - fogalmaz az elemző, aki szerint a héten akár 280 alá is benézhet a kurzus.

A forint erosödése hatására ma jól teljesítettek az állampapírok is, 20-30 bázispontos hozamcsökkenés valósult meg az éven túli lejáratokon. A mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre 98,75 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el. A lefedettség 2,47-szeres, az aukciós átlaghozam 9,52 százalékos lett.