Vágólapra másolva!
A kedvező amerikai foglalkoztatási adat (hirtelen lelassult áprilisi csökkenés a munkahelyek számában) és néhány vállalati eredmény javára írják a jelentések, hogy szerdán a nap végére a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek felkapaszkodtak, és volt, amely csaknem négy hónap óta nem tapasztalt magasságig jutott.
Vágólapra másolva!

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,3 százalékos emelkedéssel 858,12 pontig jutott, ennél magasabban január 9-én állt legutóbb. A kedvező euerópai tőzsdei irányzatot ez alkalommal is elsősorban a banki és pénzügyi részvények támogatták.

Londonban a FTSE-100 tőzsdeindex 1,37 százalékkal 4396,49 pontig emelkedett, bár itt a pénzügyi papírok nem mutattak egységesen emelkedő irányzatot: az Aviva biztosító papírjának árfolyama 3,36 százalékot megugrott, de a Barclays Banké ugyanennyit esett. Frankfurtban a DAX-30 mutató 4880,71 ponton végzett, keddhez képest 0,57 százalékos javulással. A Commerzbank részvénye 4,62 százalékos drágulásával igen jól teljesített, ugyanakkor a Deutsche Bank részvénye 2,49 százalékkal olcsóbbodott. Négy százalékot meghaladó mértékben drágult a Henkel, a nap nyertese a Metro részvény lett 8,2 százalékos felszökkenésével. Párizsban volt a leghatározottabb az emelkedés (a CAC-40 index 1,81 százalékkal ment fel) és itt volt a legjelentősebb a banki papírok drágulása (BNP Paribas: +7,3 százalék, Dexia: +8,33 százalék).