Jó hangulat az amerikai piacokon

Vágólapra másolva!
Nyereséggel indult a kereskedés kedden a Wall Streeten az amerikai jegybank elnökének, Ben Bernankénak az amerikai gazdaság és a bankrendszer állapotára vonatkozó pozitív megjegyzéseinek hatására. Hozzájárult az emelkedéshez a Bank of America kínai bankrészvény-eladása is.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Korábban az amerikai határidős indexek is azt mutatják, hogy kedden változatlan szinten vagy valamivel előző napi értékeik felett nyitnak a tőzsdék, miután a befektetők olyan hírekre reagálnak, mint a Bank of America kínai bankrészvényeladása és a Ford Motor bejelentése arról, hogy a tőzsdei felfutást kihasználva részvényeladással próbálja meg javítani készpénzállományát.

A Bank of America 7,3 milliárd dollár értékben értékesítette a China Construction Bank papírjait egy befektetői csoport számára; árfolyama nyitás előtt 1,8 százalékkal emelkedett.

A jelenleg legvirulensebb amerikai autógyártó, a Ford 300 millió részvény eladását jelentette be, és közölte, hogy a bevétel jelentős részét fordítja majd a United Auto Workers szakszervezettel szemben fennálló kötelezettségeinek teljesítésére; részvénye már nyitás előtt vesztett értékéből 4,5 százalékot.

A befektetői figyelem középpontjában maradnak a bankok is, miután mérlegének javítása érdekében számos pénzintézetnek kell tőkét emelnie: a Bank of New York Mellon árfolyama éppen amiatt esett az elektronikus kereskedésben 2,6 százalékkal, hogy 1 milliárd dolláros részvénykibocsátást jelentett be. A Fed elnöke, Ben Bernanke hétfőn arról beszélt, hogy a stressz-teszt eredményei érzékelhetők lesznek abban, hogy a bankok hozzájuthassanak a gazdasági fellendüléshez elengedhetetlen magánbefektetői tőkéhez.

Nyitás előtt kissé esett a Boeing Co árfolyama is, miután az Airbus anyavállalata, az EADS első negyedéves profitjának 70 százalékos esését jelentette, és visszavett polgári rendelés előrejelzéséből is - árfolyama ezt követően 4 százalékot zuhant.

Kedvező hír, hogy a JPMorgan megemelte a Capital One FinancialCorp célárát: magyarázatként azt emelték ki, hogy a befektetési bank tőkeemelése előbb-utóbb a pénzintézet befektetési portfólióját gazdagíthatja; a Capital One árfolyama az elektronikus kereskedésben 1 százalékkal emelkedett. A határidős indexek közül az S&P 500 futures 4,10 ponttal nőtt, számított értéke felett alakul; 5 ponttal jutott magasabbra a Dow futures és a Nasdaq 100 futures is.

A kereskedés első perceiben a DJIA ipari átlag 0,71 százalékkal nőtt 8478,83 pontra, a Nasdaq composite 0,64 százalékkal 1742,38 pontra emelkedett. Közel fél óra múltán a DJIA 0,07 százalékos emelkedésben, a Nasdaq 0,65 százalékos csökkenésben volt.

Hétfőn a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,5 százalék (7,76 pont) gyengüléssel 1731,24 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8418,77 ponton zárt 1,8 százalék (155,88 pont) csökkenéssel.

A keddi amerikai tőzsdenyitáskor a vezető nyugat-európai indexek vegyesen alakultak: a frankfurti DAX-30 0,28 százalékkal emelkedett, a londoni FTSE-100 0,26 százalékkal csökkent. Az euró 1,3647 dolláron állt nyitáskor, a Brent jegyzése 54 centtel 58,02 dollárra emelkedett, az amerikai WTI 45 centes növekedéssel 58,95 dolláron állt.