Vágólapra másolva!
Idei legmagasabb szintjét érte el a szabadpiaci nyersolaj ára, mikor csütörtökön átlépte a hordónkénti 58 dollárt. Elemzők szerint a fellendülés szinte egyetlen oka a globális gazdaság újbóli, még az idén várható növekedésének kilátása az Egyesült Államokban legutóbb mért kedvező makromutatók láttán.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délutánra a júniusi szállítású amerikai könnyűolaj jegyzése 58,38 dolláron állt, több mint két dolláros drágulást mutatva szerdához képest. A Brent jegyzése ekkor 58,03 dollár volt, a kontraktus áremelkedése 1,88 dollár.

Az olaj árát fellendítette, hogy csütörtöki közlés szerint az új munkanélküli segélyért jelentkezők száma az Egyesült Államokban a múlt héten 34 ezerrel esett, s miután a második egymást követő héten volt jelentősebb a csökkenés, sokan a fejleményben a recessziós gödörből való felemelkedés jelét vélik látni. Szerdán már mintegy 4 és fél százalékkal emelkedett a piaci határidős nyersolaj ára.

Nincsenek alapvető fundamentumai az olajpiaci drágulásnak - állítják elemzők elsősorban a kereslet-kínálat viszonyt érdemben változtató fejlemények hiányára hivatkozva. A kínálat magas szinten van a piacokon, a keresleté alacsony szinten - teszik hozzá. Az OPEC legközelebb május 28-án ülésezik és egyelőre nincs bizonyosság róla, hogy további termeléscsökkentést határozna el.