Vágólapra másolva!
A hitelpiaci kondíciók már enyhülnek a Lehman Brothers tavaly szeptemberi összeomlása utáni pánikhoz képest, ám a globális adósminőség továbbra is gyenge, különösen Kelet-Európában, ahol később kezdődött az eróziós folyamat - áll vezető nemzetközi hitelminősítők kedden Londonban kiadott átfogó negyedéves elemzéseiben.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings az idei első negyedévről szóló összesítésében azt írta: ebben az időszakban összesen 188 negatív minősítési lépést - osztályzat- vagy kilátásrontást - hajtott végre a tavalyi negyedik negyedév 266 negatív akciója után.

A viszonylagos javulás fő oka a feltörekvő piacokon bejelentett negatív hitelminősítési eljárások számának csökkenése volt, ugyanakkor a fejlett piacokon továbbra is sok az ilyen jellegű módosítás.

Alig minősített fel a Fitch

A feltörekvő piacokon az idei első negyedben azonban egyetlen felminősítés vagy kilátásjavítás sem történt, és a Fitch által besorolással ellátott fejlett piaci adósok körében is kevés. Így a negatív és pozitív minősítési lépések rátája - mínusz 12,5 - az eddigi legrosszabb volt 2009 első negyedében azóta, hogy ezt az összesítést a Fitch Ratings 2005 első negyedében elkezdte közölni, áll a keddi elemzésben.

Magyarország a tavalyi utolsó, illetve az idei első negyedévben is szerepelt a Fitch negatív minősítési döntéseitől érintett adósok között. A cég tavaly novemberben a magyar szuverén adósosztályzatot "BBB plusz"-ról egy fokozattal "BBB"-re rontotta, majd idén márciusban ennek kilátását stabilról negatívra módosította.

Kelet-Európa viszonylagos védettségben volt

A Moody's Investors Service ugyancsak kedden Londonban kiadott, az európai szuverén és vállalati adósok első negyedévéről szóló elemzésében azt írta: Nyugat-Európában gyorsuló ütemben romlott 2009 első három hónapjában az általános adósminőség.

A cég ebben az időszakban 139 leminősítést és mindössze 14 felminősítést hajtott végre Európa nyugati felében, vagyis 125-tel több volt az osztályzatrontás a javított besorolások számánál.

A Moody's szerint ez 1990 óta a legnagyobb negatív különbség, és sokkal rosszabb a legutóbbi recessziós adósminőségi ciklus 2002 negyedik negyedében elért mélypontjánál, amikor 59-cel volt több a leminősítések száma a felminősítésekénél. A hitelminősítő szerint a kelet-európai adósminőség is meredeken romlott az idei első negyedévben: itt 52 leminősítésre jutott mindössze egy osztályzatjavítás, vagyis 51-gyel több negatív minősítési lépés volt a térségben, mint pozitív. A különbség a tavalyi utolsó negyedévben még 32 volt.

A Moody's szerint Kelet-Európa adósminőségi ciklusa hat negyedévvel jár Nyugat-Európáé mögött: nyugaton már 2007 harmadik negyedében megkezdődött a leminősítések számának jelentős emelkedése, keleten azonban csak 2008 negyedik negyedévében indult el ugyanez a folyamat. A kelet-európai gazdaságok viszonylagos védettségben voltak a pénzügyi válságtól egészen a Lehman Brothers összeomlásáig és a nemzetközi nagybani finanszírozási piacok ezt követő befagyásáig - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.