Vágólapra másolva!
Meredek ívben többhavi mélypontra, 3,1122 százalékra süllyedt a magyar szuverén adósságokra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a keddi londoni kereskedésben. Ez azt jelenti, hogy a befektetők kevésbé tartanak a magyar államcsődtől.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A CDS-árjegyzés drasztikus csökkenése azt jelzi: az adósságtörlesztési kilátásokat a befektetői javulóan ítélik meg, miután hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttsége kedvezően értékelte az eddigi magyar stabilizációs intézkedéseket. Londoni elemzői vélemények szerint "hasznos" lenne a pénzügyi stabilitás szempontjából az IMF-hitelkeret kiterjesztése.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél kedden az MTI-nek elmondták: a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében 3,1122 százalék volt középárfolyamon az aznap délutáni londoni kereskedésben, az előző esti 3,34 százalékos New York-i záró után.

A múlt hónap elején 5,40 százalék körüli, március elején még 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon; ez utóbbi az eddigi csúcspont. A Londonban kedden kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente valamivel több mint 311 ezer euróba kerül a londoni CDS-piacon, nem egészen a felébe a március első kereskedési napjain kért 630 ezer eurónak.

A CMA DataVision kedden kiemelte a magyar adósságot mint a leggyorsabban csökkenő kockázatú szuverén adósságok egyikét. A cég naponta közli a CDS-árazások aktuális változásainak listáját, külön táblázatokba szedve az aznapi legjelentősebb változásokat, és a keddi felsorolásban feltüntetett szuverén adósok közül Magyarország államadósságának piaci biztosítási árazása szűkült napon belül a legmeredekebben, 0,2276 százalékponttal.

Az utóbbi hetekben más kelet-európai szuverén adósok CDS-díjai is jelentősen javultak. Lettország adósbiztosítási árazása például a keddi londoni kereskedésben 5,63 százalék volt, jóllehet a lett CDS-szint az év korábbi szakaszában még 10-11 százalék környékén járt. A lett CDS-piaci árszint most van azokon a szinteken, amelyeken Magyarországé volt március végén, április elején.