Három hónap haladékot kaptak a bankok

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A megszokott egy hónappal szemben négyet kaptak arra a hazai hitelintézetek, hogy átültessék a gyakorlatba az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó új szabályokat, az őket érintő passzusok csak augusztus elején lépnek hatályba - írj szerdai számában a Világgazdaság.

Bár az új szabályozás több oldalról is köti a pénzügyi szolgáltatók kezét - emiatt ki is fejezték nemtetszésüket -, maradtak még kiskapuk az elfogadott törvényben is: például a valamilyen referenciarátához kötött kamatok továbbra is egyoldalúan módosíthatók.

A törvénymódosítást március 23-án fogadta el a parlament, vagyis normális ügymenet szerint tegnap kellett volna életbe lépniük a szigorításoknak. A hitelintlézetek számos aggályt fogalmaztak meg a módosításokkal kapcsolatban, amelyek között voltag alkotmányos jellegűek is.

Az új törvény szerint a pénzintézetek csupán a kamatot, a díjat és a költséget módosíthatják egyoldalúan az ügyfelek kárára, egyetlen külső feltétel változásakor pedig csak ezek egyikéhez lehet hozzányúlni.