Három bank ment csődbe Amerikában

Vágólapra másolva!
Pénteken újabb három bankot zártak be a hatóságok Amerikában, ahol immár harminckettőre emelkedett az idén csődbe ment bankok száma. Az összes bukás a válság kezdete óta 57 ilyen pénzintézet megszűnését eredményezte. A pénteki csődök a szövetségi betétbiztosítási alapnak 1,4 milliárd dollárjába kerülnek.
Vágólapra másolva!

Az USA Georgia államában idén már a hatodik bank bukott meg, amikor be kellett zárni a Silverton Bank N.A.-t. Az atlantai központú pénzintézet 4,1 milliárd dollárnyi mérlegfőösszeggel és 3,3 milliárdos betétállománnyal rendelkezett. A Silverton úgynevezett kereskedelmi bank volt, amely nem egyéni ügyfeleknek, hanem társbankoknak nyújtott szolgáltatásokat.

Éppen ezért a tevékenységek folytatását és lezárását a csőd után nem egy másik bankcsoport vette át, hanem a szövetségi betétbiztosítási társaság, az FDIC. Az FDIC gyorsan létrehozott ezek után egy olyan pénzintézetet, amely áthidalja a Silverton bukása miatti problémákat, nem véletlenül szerepel ezért a "híd" elnevezés az új bank nevében: Silverton Bridge Bank, N. A.

New Jersey-ben is tönkrement pénteken egy pénzintézet, a Citizens Community Bank. Ez kisebbnek számít, mindössze 45 millió dolláros volt a mérlegfőösszege és 43,7 milliós betétállománnyal rendelkezett. A ridgewoodi minibank mindössze egyetlen fiókkal rendelkezett New Jersey-ben. Ügyfeleit, a betétesek számláit pedig a csőd után a North Jersey Community Bank vette át.

A harmadik pénteken bedőlés a Utah állambeli Laytonban következett be: az America West Banknak három fiókja volt. Mérlegfőösszege 299,4 milliót, betétjei pedig 284,1 millió dollárt tettek ki. E pénzintézettől a logani székhelyű, szintén utahi Cache Valley Bank veszi át az ügyfeleket.