Vágólapra másolva!
Megszünteti 15-20 felvágott jellegű húskészítményének gyártását a Gyulai Húskombinát Zrt., és mostantól két piacvezető márkája, a gyulai kolbász és a gyulai kenőmájas előállítására koncentrál.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A tulajdonosok azért döntöttek így, mert a vállalatnál likviditási válság alakult ki. A beszűkült hitellehetőségek miatt a cégnek át kell szerveznie működését, amely a termelés csökkentésével jár - mondta a Világgazdaságnak Ruck János vezérigazgató.

A pénzügyi gondokat az váltotta ki, hogy a vállalat a hiányzó források pótlásáról nem tudott megegyezni a működést finanszírozó bankokkal. A társaság többségi tulajdonosa, a nádudvari Hage Zrt. a közelmúltban 500 millió forintos segítséget nyújtott a cégnek, de az alapanyag-ellátás biztosításához további 700-800 millió forintra lenne szükség. A többletköltség egy részét a magasabb importárak okozzák.

Az átszervezések nyomán a cég kolbászgyárának kihasználtsága 80-90 százalékos lehet, vágóüzemében viszont 30 százalékkal csökken majd a termelés - mondta Ruck János. A 80 százalékban belpiacra termelő GYH számára biztató, hogy hazai értékesítési lehetőségei továbbra is megvannak.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a társaság hetek óta előzetes tárgyalásokat folytat a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB), hogy igénybe vehesse a pénzintézet 30 milliárd forintos bankgarancia-csomagját.

A cég hitelmennyiség egymilliárd forinttal csökkent az elmúlt két évben, így a vállalat ma 1,8 milliárdos banki forrással gazdálkodik. A további finanszírozást azonban nehezíti, hogy a pénzintézetek újabb biztosítékokat kérnek. A GYH-nál emellett várhatóan nem kell jelentősen csökkenteni az 500 fős dolgozói létszámot, ezt azonban nem mondhatja el magáról a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt.

Árcsökkenés zavarta meg a SáGa terveit

Az idén tovább esett a nyers pulykamellfilé termelői ára, ami felborította a SáGa gazdasági terveit. A cég 500 munkavállalóját lesz kénytelen elküldeni. A legnagyobb hazai baromfifeldolgozó múlt pénteken jelentette be a csoportos létszámleépítést, de csak a nyár második hetében derül ki, hogy kiket érint a döntés.

A társaság szerint a maradék 1300 foglalkoztatott munkahelye hosszú távon is megőrizhető. A nagyarányú létszámleépítés a SáGa beszállítóit is érinti, hiszen a cég kevesebb terméket vesz át a jövőben.

A minisztérium kész segíteni

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a világgazdasági környezet változásai nyomán átmeneti nehézségekkel küzdő nagyvállalatokkal együttműködve cégre szabott megoldásokat dolgoz ki a munkahelyek megtartása érdekében, így a tárca a Gyulai Húskombinátnak is kész segíteni - áll az NFGM-nek az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A Gyulai Húskombinát Zrt. vezetőivel folytatott korábbi tárgyaláson a gazdasági tárca jelezte, hogy közreműködik a cég problémáira való megoldás kialakításában. Amennyiben a vállalat kereskedelmi bankja a szükséges hitelt rendelkezésre bocsátja, úgy a Magyar Fejlesztési Bank megvizsgálja a felvett hitel maximum 80 százalékáig terjedő garanciavállalás lehetőségét - áll a közleményben.