Tartja magát a forint, gyengélkedik a dollár

Vágólapra másolva!
Pénteken kora délután 278 forint környékén jegyezték az eurót, ami kicsit magasabb árfolyamot jelent a csütörtök estinél. A dollár jegyzése négy hónapja nem látott szintre esett az euróval szemben az amerikai adósság leminősítésével kapcsolatos spekulációk miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken 15 órakor 277,90 forintot ért egy euró, szemben a csütörtök eset 8 óra körüli 277 forintos értékkel. Csütörtök délután 280 forint környékén is jegyezték a magyar pénzt, de innen kisebb erősödés következett az esti órákban.

A dollár pénteken kora délután 198,67 forintot ért, a svájci frankkal pedig 182,50 forinton kereskedtek ugyanekkor.

Sörös Csaba,a Takarékbank elemzője kommentárjában rámutatott, hogy az utóbbi két hétben pénteken volt a legalacsonyabb a napon belüli volatilitás, a jegyzés 277 és 279 forint között mozgott, összességében nyugodt ütemben folyt a kereskedés. Az elemző a hétfői kamatdöntő ülésen az alapkamat változatlanul, 9,5 százalékon való tartását valószínusíti (akárcsak a piac egésze), és a jövő héten is a 275-285-ös sávban való oldalazást vár az euró/forint kurzustól.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a kormány egyik fő prioritása a forint árfolyamának stabilizálása. "A forintot olyan szinten kell stabilizálni, ami sem a devizahitelesek, sem pedig a magyar bankrendszer helyzetét nem fenyegeti" - fejtette ki a kormányfő a Bloomberg tudósítása szerint. Bajnai szerint a jelenlegi árfolyamszinten a fenyegetettség a korábbinál jóval alacsonyabb. Az euróért februárban 312 forintnál is többet kellett adni, míg tavaly júliusban kevesebb mint 230 forint volt a kurzus.

Nemzetközi szinten kiemelkedő a dollár gyengülése. Az euróval reggel 1,3959 dolláron kereskedtek, 15 órakor pedig 1,3983 volt a kurzus, ami négy hónapja nem látott árfolyamszintet jelent. Az amerikai deviza több mint 3 százalékot vesztett a héten az értékéből, ennél nagyobb heti esést legutóbb március végén jegyeztek fel.

A Blooomberg jelentése szerint a dollár esését az magyarázza, hogy a piacon egyre többen számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az Egyesült Államokat leminősítik, azaz a világ vezető gazdasága elveszíti topbesorolását a hitelminősítőknél.