Fájhat a Google-nak a trösztellenes hangulat

Vágólapra másolva!
Az AT&T az IMB és a Microsoft után a Google Inc. kerülhet a figyelem középpontjába, ahogy az Obama adminisztráció bekeményít a trösztellenes szabályok megtartása terén és nagyobb figyelmet fordít a piacokon domináns szerepet elérő vállalatokra.
Vágólapra másolva!

Kellemetlennek bizonyulhat a Google számára, hogy az amerikai kormány új megközelítése a piaci szabályozás terén jobban fog hasonlítani az Európai Unió szabályozására, mivel az utóbbi éppen előző héten statuált példát avval, hogy 1,45 milliárd dolláros bírságot szabott ki az Intelre.

Az Intel és Google között ebből a szempontból annyi a hasonlóság, hogy mindkettő erősen épít a szolgáltatásaiknak az egymásra épülő hálózati jellegére. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyes termékek annyira népszerűvé vállnak, hogy mindenki kényszerítve érzi magát arra, hogy használni kezdje őket.

Ez a lavinaszerű hatás egyre több felhasználót, reklámozót és szoftverfejlesztőt vonzhat, így az eredeti gyártó helyzeti előnybe kerül a piacon, mivel nőnek a bevételei és csökkennek a kiadásai.

Az internetes keresés és hirdetési piac, akárcsak a személyi számítógépek operációs rendszerei, ebbe a kategóriába esnek Herbert Hovenkamp az Iowai Egyetem trösztellenes szakértője szerint. "A Google legalább annyira domináns, mint a Microsoft. A hálózatokon csak akkor van verseny, ha mindenkinek azonos esélye van."

Figyelik őket

A Google működése már eddig is felkeltette a hatóságok figyelmét. Előző évben lemondtak a tervükről, hogy egyesítik a keresőszolgáltatásukat a Yahooével, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes perrel fenyegette őket, ha ez megtörténik. (Az amerikai keresőszolgáltatók piacán a Google 64, a Yahoo 21 százalékot birtokol.)

Az elmaradt per mellett két vizsgálat már most folyamatban van. Az igazságügyi minisztérium a vállalat és különböző könyvszerzők közti megegyezéseket vizsgálja, míg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a Google és az Apple igazgató tanácsában levő két személyi átfedést.

A Google vezérigazgatója, Eric E. Schmidt egyáltalán nem nevezte meglepőnek a figyelmet. "Az infromáció hihetetlenül fontos, és arra számítunk, hogy a kormányok világszerte figyelemmel kísérik, hogy mit teszünk" - írta meg az International Herald Tribun.

A Google befolyása a médiában, a reklámpiacon és a telekommunikációban is kiemelkedő, de attól, hogy egy cég nagy, sikeres és ambiciózus még önmagában nem sérti a tröszt ellenes szabályokat.

Problémát csak az okoz, ha más piaci szereplőket próbálna kiszorítani szabálytalan módon, például ahogy a Microsoft a saját operáció rendszeréhez hozzá kötötte az internetböngésző programját és fizetett a kereskedőknek, hogy ne forgalmazzák a konkurencia termékeit.

A Google esetében az lehet gond, ha túlzottan kötődnek majd a termékei a saját keresőprogramjához. De mivel a szolgáltatásainak többsége ingyenes, elég nehéz lenne bíróság előtt "megfogni", arról nem is beszélve, hogy egy per nagyon soká elhúzódhat.

"Ha a Googlenak valóban csak egy hatalmas méreti előnye van a keresés és hirdetés terén, és nem gyakorol piackorlátozó magatartást, akkor nekem nem akaródzna közbeavatkoznom" - mondta Hovenkamp. Ezek alapján tehát a folyamatos hatósági megfigyelés sokkal valószínűbbnek tűnik, mint egy új monstre per.