Belehúzott a forint, 6 forintot esett az euró

Vágólapra másolva!
Komoly erősödést mutatott hétfőn délután a forint a bankközi devizapiacon, 18 óra körül már csak 282 forintba került egy euró, míg reggel még több mint 6 forinttal magasabb volt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az euró reggel 9 óra körül 288,50 forinton állt, majd innen érezhetően erősödött a magyar pénz. Kevéssel 14 óra után egy euró már csak 284 forintba került, egy dollár 210 forintot ért, egy svájci frankért pedig 187 forintot kellett adni. Délután hat órára 282-ig süllyedt a kurzus.

A nap legfontosabb makrogazdasági bejelentése arról szólt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) beleegyezett abba, hogy Magyarországnak a recesszió miatt ne kelljen a GDP 3 százaléka alatt tartania a költségvetés hiányát. A pénzügyminiszter 14 órakor kezdődő tájékoztatóján azt jelentette be, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 3,9 százaléka lehet, a gazdaság teljesítménye 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökkenhet, 2011-ben pedig már nőhet.

Az eddigi tervek szerint 2,9 százalékra rúgott volna a 2009-es hiány, a romló gazdasági helyzetben azonban lehetett rá számítani, hogy a Magyarországnak feltételekkel hitelt nyújtó IMF és az EU hozzájárul majd a hiánynövekedéshez.

A forint erősödése még a pénzügyminiszteri bejelentés előtt kezdődött, ami azzal lehetett összefüggésben, hogy a sajtó már korábban beszámolt arról, hogy feltehetően megkapja Magyarország az enyhébb elbírálást. A forint magára találása arra utal, hogy a piac inkább pozitívan értékelte a költségvetési fegyelem lazulását lehetővé tevő megegyezést a jelen helyzetben.

A forintot ezzel együtt feltehetően nem a magyar események, hanem inkább a nemzetközi befektetői hangulat javulása, illetve a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának emelkedése segítette. Erre utal az is, hogy a befektetők szabadulnak a dollártól: az euró/dollár keresztárfolyam kora reggel még 1,3430 alatt volt, kora délután pedig már 1,35 felett állt.

A kereskedők szerint a jelenlegi világpiaci viszonyok között a feltörekvő devizák erősödése a meghatározó irányzat, az elmúlt néhány nap gyengülése csak rövid kitérő, technikai okokkal, a nemzetközi részvénypiaci megtorpanás miatt végrehajtott profitkivéttel is magyarázható korrekció volt. Továbbra is úgy tartják, a hazai hatások ereje meglehetősen visszafogott, bár nem zárták ki, hogy a pénzügyminiszter sajtótájékoztatójának előzetesen már sejthető tartalma is hozzájárult a folyamatok kiteljesedéséhez - írta az MTI.

A forint vitte a pálmát a régiós devizák között, és szintén a BUX teljesített a legjobban a környező tőzsdék közül, a maga 5 százalék feletti emelkedésével. Ugyanakkor egyelőre fontos az óvatosság, hiszen látható, hogy mindez milyen mértékben függ a globális folyamatoktól. Az utóbbi bő egy hétben újra 20 forintos sávot járt be az euró/forint kurzus - emelte ki elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Előrejelzése szerint marad az erős ingadozás, de nem valószínű rövid távon újra 270 forint közeli euróárfolyam. "Elképzelhető ugyanakkor, hogy az elkövetkező napokban 280 alá csökkenhet az árfolyam. Alapvetően továbbra is a 280-290-es sávot tartjuk valószínűnek a hét további részében" - írta az elemző.

A pozitív befektetői hangulatnak köszönhetően a térségbeli tőzsdék indexei is emelkedésbe csaptak át a negatív nyitásból.