Csökkent a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben a befektetési alapok összvagyona 1,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, és ez év március végén 2491 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Vágólapra másolva!

Tavaly az utolsó negyedévben a befektetési alapok összvagyona 16,7 százalékkal csökkent, a 2008-as év egészében pedig összesen 20,8 százalékos volt a csökkenés, az alapok összvagyona 2008. végén 2526 milliárd forintot tett ki.

Az idei első negyedév során közel 43 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények viszont 12,7 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. Ez év március végén a BAMOSZ tagjai 414 alapot kezeltek.

A szövetség elemzése szerint bár a tőkepiacokon folytatódott a mélyrepülés, s a magyar kötvénypiac továbbra sem teljesít jól, a forint jelentős gyengülése a nemzetközi diverzifikációt szem előtt tartó befektetőknek komoly eredményt hozott. Ennek megfelelően mind az alapok, mind a unit-linked portfoliók hozamai összességében pozitívak voltak az első negyedévben.

A leggyorsabb, 32 százalékos növekedést a zártkörű értékpapíralapok produkálták, míg a nyilvános alapok közül a likviditási alapok bővültek a leggyorsabban, 9 százalékkal. A legtöbb friss tőkét ugyancsak a zártkörű értékpapíralapok, illetve a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált és az ingatlanalapokból volt.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon az első negyedév végén 3568 milliárd forint, alapokkal együtt 6059 milliárd volt. A duplikáció nélküli nettó vagyon a kezelt vagyon esetében 3092 milliárd forintot, a "vagyonkezelt vagyon" és az alapok együttes vagyona esetében 5475 milliárdot tett ki.

Leggyorsabban az egyéb biztosítói vagyonok nőttek 19,4 százalékkal, miután egy nem BAMOSZ-tag a negyedév elején átadta vagyonát egy BAMOSZ-tagnak.

A kezelt vagyon 55,8 százaléka pénztári vagyon, 37 százaléka biztosítói, 7,2 százaléka egyéb tulajdonosok vagyona. A kezelt vagyon 58,6 százaléka belföldi állampapírokban és kincstárjegyekben van, 5,2 százaléka, illetve 18,4 százaléka hazai, illetve külföldi részvényekben, míg az ingatlanok aránya 0,7 százalék.

A befektetési jegyek aránya a portfoliókban 23,9 százalékot tett ki, ennek azonban több mint a fele BAMOSZ alapok jegye.

Az idei első negyedévben összességében a hazai és külföldi részvények aránya, valamint a befektetési jegyek aránya is nőtt. Az alapok esetében a hazai részvényarány és a befektetési jegyek aránya csökkent, a külföldi részvényarány nőtt. A pénztári portfoliókban 31 százalékra nőtt a részvények aránya, amiből 24,6 százalék külföldi, míg 6,4 százalék hazai részvény.

A BAMOSZ közleménye szerint jelentős mértékű növekedés tapasztalható a részvények arányának változásában, miután 2005 végén csupán 15,4 százalék volt a részvények aránya, szemben a 2008 végi 29 százalékkal.