Csökkenhet a gáz ára, kérdés, hogy mikor

Vágólapra másolva!
A forint erősödése és a gáz árának csökkenése miatt várható a földgáz végfelhasználói árának csökkenése Magyarországon, a kérdés csak az, hogy mikor - válaszolta újságírók kérdéseire Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

A földgáz piaca július elsejétől teljes egészében liberalizált lesz, ezzel megszűnik az eddigi közüzem, ami a szabályozott piacot jelenti, és már nem a hatóság dönti el a a földgáz végfelhasználói árát. A piac már megnyitott részében az árat a felek határozzák meg, egyedül a földgázrendszer használatának díja hatósági ár. A teljes piacnyitással a lakosság és a nagyon kis fogyasztók az egyetemes szolgáltatótól, vagy a szabadpiacon vásárolhatnak földgázt. Az egyetemes szolgáltatók hasznát, az árrést viszont az energia hivatal felügyeli.

Július elsejétől, a teljes piacnyitás idejétől az egyetemes szolgáltatók induló végfelhasználói árát még a hivatal számításai alapján az energiaügyekért felelős miniszter határozza meg. Horváth J. Ferenc az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy július elsejétől meg kell kezdeni annak a "tartozásnak" a rendezését, ami a földgáz nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.-nél halmozódott fel azért, mert korábban a földgáz végfelhasználói ára nem fedezte a beszerzési árat. Az energia hivatal elnöke hozzátette: a rendezés módjáról még folynak a tárgyalások.

Az energiaügyekért felelős miniszter, Hónig Péter a napokban sajtótájékoztatón közölte, hogy először az adósság nagyságáról, utána a rendezés módjáról tárgyalnak az E.On Trade-del.