Bíztató hír az amerikai munkanélküliségről

Vágólapra másolva!
Kevesebb amerikai jelentkezett munkanélküli segélyért az elmúlt héten - a Bloomberg hírügynökség szerint ez azt mutatja: az elbocsátások legnagyobb hullámain már túl van az USA.
Vágólapra másolva!

A frissen munkanélkülivé váltak regisztrációs kérelmei 13 ezerrel csökkentek a legújabb statisztika szerint, számuk 623 ezer volt. Ez alacsonyabb érték a vártnál, és kisebb az ezt megelőző heti 636 ezernél is.

Mindez viszonylag kedvező hír, azt jelenti, hogy nem nő annyira a munkanélküliség, hogy az veszélyeztesse a gazdasági fellendülés esélyeit.

A Bloomberg szerint a várakozások 628 ezer új munkanélküli jelentkezését jelezték előre, így a mostani 623 ezres adat ehhez képest is kedvező. A négyhetes mozgóátlag is csökkent, 629 750-ről 626 750-re.

A válság kezdete óta, 2007 decemberétől az amerikai gazdaságban 5,7 millió állás szűnt meg, és az elemzők egy ideig még a teljes munkanélküliségi ráta emelkedésére számítanak. Így a jelenlegi - már most is negyedszázados rekordnak számító - 8,9 százalékos munkanélküliség 2009 végéig 9,6 százalékra emelkedhet Amerikában.