Vágólapra másolva!
A belga közvéleményt is váratlanul érte, hogy újabb, a korábbi csomagoknál jóval nagyobb mértékű segítséget kap az államtól a KBC bankcsoport. A pénzintézet hitelveszteségeket szenvedett el Belgiumban és egyebek mellett Magyarországon is, a tulajdonában lévő K&H Bank révén.
Vágólapra másolva!

Újabb pénzügyi mentőcsomagról döntött a belga kormány a Közép-Európában is jelentős érdekeltségekkel rendelkező KBC bank és biztosító megsegítésére. Csütörtök délelőtti közleménye szerint az állam összesen 22,5 milliárd eurós kezességvállalással segíti a bankot, de a döntést még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

A pénzintézet ezzel együtt azt közölte, hogy az első negyedév eredményei bátorítóak, és a korábban kapott tőketámogatás felhasználásával "jól védetté" válik a gazdasági válság nehézségeivel szemben.

Az első negyedévről a KBC 3,6 milliárd euró nettó veszteséget jelentett. Elismerte a bank azt is, hogy voltak veszteségei Kelet-Európában - a hitelveszteségek jelentős mértékben növekedtek Magyarországon és Oroszországban, kisebb mértékben Lengyelországban -, továbbá kisebb veszteséget szenvedett el az anyaországban is. A bank hangoztatta azonban, hogy a hagyományos tevékenységből származó bevételei érzékelhetően nőttek a megelőző negyedévhez képest, 465 millió euróra.

A KBC a belga piacon bankként a második, biztosítóként a harmadik. Bő hálózata révén Közép- és Kelet-Európában a harmadik számú bankcsoport az olasz UniCredito és az osztrák Erste Bank mögött, a térségi mérlegfőösszeget tekintve az ötödik. Az intézet Magyarországon is jelentős érdekeltségekkel rendelkezik, tulajdonában van a K&H csoport.

Tavaly ősz óta a KBC összesen már 5,5 milliárd eurónyi tőkeinjekciót kapott a belga központi és tartományi hatóságoktól. Ennek fő célja a bank iránti bizalom megerősítése volt.

A most bejelentett segítség három részből áll: 5,7 milliárd euró az esetleges veszteségek fedezésére, kétmilliárd euró szükség esetén tőkeemelésre szolgál, a maradék pedig garanciaként a kockázatok csökkentését célozza.

A belga sajtó emlékeztetett arra, hogy a KBC-t elsősorban az elértéktelenedett amerikai bankeszközökhöz kapcsolódó érdekeltségei miatt fenyegeti veszteség. A banknak - elsősorban a válság miatt bajba került amerikai pénzintézetek problémái miatt - 3,8 milliárd eurónyi tartalékot félre kellett tennie veszteségi költségekre.

A La Libre Belgique című lap ugyanakkor - az újabb mentőakcióról szóló hírt hidegzuhanynak minősítő vezércikkében - arra is rámutatott, hogy a brüsszeli kormánydöntés azt jelzi: a bankok helyzete továbbra is roppant törékeny. Kifogásolta a lap a KBC kommunikációját is, miután a bankvezetés szerinte mindeddig azt sejttette, hogy a cég a legnehezebb szakaszon már túljutott.