Egy nap alatt 5 forintot drágult az euró

Vágólapra másolva!
A tőzsdei korrekcióval párhuzamosan gyengült a forint csütörtökön délelőtt, negyed tízkor 276,63 forint volt az euró árfolyama, kevéssel 17 óra után pedig 280 forint környékére emelkedett a jegyzés. A nemzetközi kereskedelemben később ismét erősödésnek indult a hazai deviza, nyolc előtt nemsokkal 277 forinton járt az euró, majd kissé gyengült, este háromnegyed tizenegykor 277,75 volt a jegyzés. A térségbeli devizák közül a legnagyobb mértékben a zloty veszített az értékéből.
Vágólapra másolva!

A szerda délutáni 275,49-es érték az éjszakai, tengerentúli kereskedésben még tartotta magát, az euró 275,20 forint körül ingadozott, ám az amerikai, majd az ázsiai tőzsdeindexek csökkenése már a befektetői hangulat romlását jelezte. Délben egy euróért 278,08 forintot kellett adni, késő délután pedig egy rövid időre 281 forint fölé is ment a jegyzés. Kevéssel 17 óra után 279,58 forint volt a kurzus, 22 óra 42 perckor pedig 277,75 forintot kellett adni a nemzetközi kereskedésben egy euróért.

Csütörtök késő délután a dollárt 202,93 forinton, a svájci frankot 183,91 forinton jegyezték, miközben a szerda délutáni jegyzések még 200 forint, illetve 182 forint alatt voltak.

A Dow Jones hírügynökség reggel még azt írta, a magyar fizetőeszköz euróárfolyama tovább erősödhet, folytatva a május elején kibontakozott trendet, melynek során a forint több mint 4 százalékot izmosodott az euróhoz képest.

Az euró/forint árfolyam kora reggel gyorsan 277,50-ig ment fel, rendkívül visszafogott érdeklődés mellett. Ebben szerepe lehet több ország (például Ausztria, Svájc) piaci szünetének is.

"Reggel elkezdték vásárolni az eurót, aztán ahogy erősödött, sokan eladtak, ez hat a forint piacára is. Hosszú hétvégének nézünk elébe, mivel Anglia és Amerika hétfőn távol marad a piacoktól, nálunk viszont kamatdöntés lesz. Úgy tűnik, 275 alá nem nagyon fog lenézni a napokban az euróárfolyam, inkább 280 közelében lesz" - mondta az [origo]-nak Gondi István, a Raiffeisen Bank elemzője.

Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője szerint miután a forint tegnap sem tudta átlépni a 275-ös szintet az euróval szemben, így ma és holnap még kevesebb az esély. Magyar makroadatok már nem lesznek a héten, és amúgy is a nemzetközi piacok hangulata és teljesítménye inkább az irányadó. A régiós tőzsdék szerdai meredek emelkedését érthetően korrekció követte (a BUX csaknem 4 százalékos csökkenéssel, 15 218 ponton zárt csütörtökön), mely mérsékelt nyomást helyezett a környező devizákra is, aminek eddig a zloty volt a legnagyobb kárvallottja: a lengyel deviza árfolyama 4,33-ról 4,40-ig ment fel, ami több mint másfél százalékos esésnek felelt meg.

A tőzsdei hangulat szerdán valóban remek volt, a BUX 820 pontos, 5,47 százalékos emelkedéssel, 15 803 ponton zárt, az OTP részvények ára pedig 14,75 százalékkal 3500 forintra nőtt. A kereskedés eleje kellemes hangulatban telt New Yorkban is, napközben a tőzsdemutatók jóval egy százalék fölötti pluszban álltak, de magyar idő szerint este bejelentette a Fed, hogy legújabb előrejelzése szerint idén a hazai össztermék (GDP) 1,3-2,0 százalékkal csökken az Egyesült Államokban, és ez kijózanította a piacokat.