Bajnai szerint még törékeny, de fél év alatt stabilizálódhat a forintpiac

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint még nem szabad elbíznunk magunkat a forint erősödése miatt, és számítani kell további ingadozásra.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon az InfoRádiónak Prágából adott csütörtöki telefonos interjújában úgy vélte, hogy erősödik a bizalom Magyarország iránt. Hozzátette: a forint erősödésében nyilván közrejátszik a nemzetközi környezet javulása is. Az árfolyam azonban bármikor gyengülhet.

Arra számít, hogy ha következetesen azt tesszük, amit kell, akkor a fél év alatt stabilizálódhat a forint, stabilizálódhatnak a devizahitelek és a munkahelyek is. Ehhez azonban még sok hónap munkája és számtalan kemény döntés kell, mivel az első döntések után még csak megelőlegezik nekünk a bizalmat. Arra a felvetésre, hogy az elemzők elsősorban az elmúlt napok világgazdasági folyamataihoz kötik a fejleményeket, Bajnai Gordon azzal reagált: a forint mintha többet erősödött volna más valutáknál, amiben talán a múló bizonytalanság, a világos üzenetek és a határozott gazdaságpolitika is érezteti hatását.

A jövő héten kezdődő, a 2010-es adótörvényekről szóló egyeztetések kapcsán a kormányfő azt mondta: számtalan lényegi változtatást hajtunk végre most Magyarországon, amelyek alaposan megváltoztatják azokat a tíz-tizenöt éve változatlan rendszereket, amelyeknek éppen a változatlansága okozza a problémáinkat. Tájékoztatása szerint sok egyeztetésre készül, mindenről kész egyeztetni, ám egy dologról, a program lényegének felpuhításáról nem. Ha ezt megtennénk - magyarázta -, akkor elveszne a korábban említett bizalom.