A héten az OTP járt a legrosszabbul

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten a budapesti börze irányadó indexe közel 2 százalékkal süllyedt. A vezető részvények közül az OTP szerepelt a legrosszabbul, a legjobb eredményt a Mol érte el.
Vágólapra másolva!

Szerény csökkenéssel zárta az elmúlt hetet a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe.

Május 8-án pénteken 11 358 ponton fejezte be, e hét utolsó kereskedési napján pedig 14 118 ponton végzett, vagyis 1,7 százalékot veszített értékéből.

Górcső alatt a blue chipek

A vezető részvények (blue chipek) negatív irányba haladtak a Mol kivételével. Az olajpapír az elképesztő pénteki száguldással 12 900 forinton zárta ezt a hetet, ami az előző pénteken elért 11 650 forintos eredményhez képest közel 11 százalékos drágulást jelent. Ezzel az olajpapír lett a hét nyertese.

A vezető papírok közül az OTP szerepelt a legrosszabbul, az bank részvényeinek árfolyama 3110 forintról 2835 forintra estek vissza, ez 9 százalékos hanyatlásnak felel meg.

A Richter közel 7 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt héten. A május 8-i záráskor feljegyzett 31 700 forintról 29 500 forintig süllyedt a gyógyszerpapír kurzusa.

A Magyar Telekom megúszta szerény, 1,4 százalékos süllyedéssel. A távközlési vállalat papírja 580 forinton zárta ezt a hetet, azaz 8 forinttal lett olcsóbb.

Nincs ok az örömre

Bár az elmúlt héten a vezető magyar részvények az olajpapíron kívül gyengültek, az utóbbi hetekben jelentős emelkedést értek el. A Concorde brókercég elemzői azonban figyelmezetnek, a részvénypiaci emelkedésből nem szabad arra következtetni, hogy véget ért a válság.

Az egész világra jellemző, hogy a 2008 végén és 2009 elején tragikus teljesítménnyel álltak elő mind a reálgazdaságok, mind a részvénypiacok. A tőzsdéken látott emelkedést a reálgazdaság nem követte, a legtöbb pozitívum, hogy számos mutató legalább nem romlott tovább.

A gazdaság magára találásának legfontosabb motorja, a lakossági fogyasztás, elsősorban az amerikai forgalom fellendülése lenne, azonban ez továbbra is gyenge, a kormányzati csomagok által stimulált javulás átmeneti. Ráadásul nagyon nehéz megjósolni, vajon mitől fog újra beindulni a lakossági fogyasztás az EU-ra és az angolszász országokra jellemző magas eladósodottság, az ismét emelkedésnek induló megtakarítási ráta és a hitelezni vonakodó bankok mellett.