Vágólapra másolva!
Oroszország hazai összterméke (GDP) áprilisban 10,5 százalékkal esett éves szinten a márciusi 9,5 százalékos csökkenés után - közölte kedden Andrej Klepacs orosz gazdasági miniszterhelyettes.
Vágólapra másolva!

Klepacs egyben megerősítette azt a korábbi félhivatalos értesülést, hogy az idei első négy hónapban 9,8 százalékos volt az éves szintű gazdasági visszaesés. Elmondta, hogy Oroszország áprilisi külkereskedelmi többlete 7,5 milliárd dollárra nőtt a márciusi 6,8 milliárd dollárról. Áprilisban a kivitel 21,7 milliárd dollárra bővült a márciusi 21,2 milliárdról, míg az import 14,4 milliárd dollárról 14,2 milliárd dollárra mérséklődött.

A zuhanás fokozódásának üteme már lassul, de a GDP még tovább csökken, és a minisztérium jelenleg érvényes előrejelzése szerint egész évben 6-8 százalékot tesz majd ki Klepacs szerint.

A gazdaság zsugorodásának fő oka szerinte a beruházások visszaesése, ami áprilisban 16,2, az első négy hónapban 15,8 százalékot tett ki az előző évhez képest. Emlékeztetett arra is, hogy az ipari termelés áprilisban 16,9 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz viszonyítva, de a csökkenés a minisztérium módszere szerint megtisztított adat értelmében áprilisban a márciusi 1,2 százalék után 0,8 százalékra lassult.

Jelentős - 16,3 százalékos - volt a visszaesés éves összehasonlításban az építőiparban is, de márciushoz képest a csökkenés itt 1,5 százalékot tett ki.

Egyre nagyobb a költségvetési hiány

Az orosz szövetségi költségvetés hiánya idén várhatóan a GDP 9 százalékát teszi ki - közölte kedden a pénzügyminisztérium, noha Alekszej Kudrin pénzügyminiszter még hétfőn is 7,4 százalékról beszélt. Okszana Szergijenko pénzügyminiszter-helyettes kedden kijelentette: amennyiben a makrogazdasági helyzet még rosszabbra fordul, konzervatív előrejelzés szerint a deficit eléri majd a GDP 9 százalékát.

Azt is közölte: a tőkekiáramlás áprilisban 1,5 milliárd dollárt, az év első három hónapban 35 milliárd dollárt tett ki, de májusban első ízben arra számítanak, hogy 2 milliárd dollárral több tőke áramlik be, mint ki. Szergijenko szerint az infláció valamelyest csökkent az előző évihez képest: az idén május közepéig 6,6 százalékot ért el, míg tavaly 7,2 százalék volt ugyanebben az időszakban.