Vágólapra másolva!
Az eurózónában májusban tovább mérséklődött a gazdasági visszaesés üteme, enyhült a recesszió. A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét jelző összetett beszerzői menedzser index nyolc havi csúcsra, 43,9 pontra emelkedett az április 41,1 pontról előzetes adatok szerint. Az index javulása meghaladta a 42,3 pontos elemzői várakozást. Az 50 pont alatti index visszaesést jelent.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Markit nemzetközi gazdaságkutató intézet által kezelt beszerzői menedzser index ugyan még mindig visszaesést jelez, mivel a mutató az 50 pontos küszöb alatt van, de a tendencia arra utal, hogy a enyhül recesszió. "Az index együtt mozog a bruttó nemzeti termék (GDP) változásával, és a mostani adatokból az valószínűsíthető, hogy a GDP csökkenése 0,5 százalékos szintre mérséklődött a második negyedév első két hónapjában" - mondta Chris Williamson, az intézet szakértője. Egyben felerősödött a várakozás, hogy a recesszió mélypontján túljuthatott az eurózóna és a fellendülés még az idén beindulhat - mondják a szakértők.

A PMI szolgáltatási almutatója 44,7 pontra emelkedett az áprilisi 43,8 pontról, meghaladva az elemzői várakozások 44,5 pontos konszenzusát. A feldolgozóipari index 40,5 pontra javult az áprilisi 36,8 pontról.

A foglalkoztatottságra vonatkozó mutató az áprilisi 34,6 pontról 37,8 pontra javult, ami a munkanélküliség növekedési ütemének lassulására enged következtetni. A rendelésállomány alakulását tükröző alindex is növekedett, ugyan a legkisebb mértékben: az áprilisi 40,2 pontról 41,9 pontra.

Az euróövezet két legnagyobb gazdaságában, Németországban és Franciaországban is javult a helyzet: a májusi feldolgozóipari PMI az előzetes adatok szerint Németországban 35,4 pontról 39,1 pontra, Franciaországban 40,1 pontról 43,1 pontra javult.