Nem tetszik az EU-nak a szlovák áramkereskedelem

Vágólapra másolva!
Az EU kifogásolja Szlovákia áramkereskedelmét és a fizetős autópályával kapcsolatos pályázatát is. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy bíróság elé viszi a szlovákok szerinte nem egyenlő elbírálást mutató gyakorlatát az áramhálózathoz való hozzáférésben.
Vágólapra másolva!

Az átviteli rendszert működtető vállalat kedvezményez egyes piaci szereplőket a Magyarországról és Lengyelországból érkező áram esetében a határon, állapította meg egyebek között Brüsszel. Az uniós árampiac liberalizálása teljessé vált, ugyanakkor több esetben az egyes piacok nagy energiaellátó vállalatai gyakorlatilag elzárják a hozzájutás lehetőségét szolgáltatásukhoz új szereplőknek.

Szlovákiának tisztáznia kell - a csütörtökön számára elküldött felkérés értelmében - azt is, hogy megfelelt-e az uniós szabályoknak a nemzeti autópálya társaság elektronikus díjbeszedő rendszerével kapcsolatos pályázat és versenyeztetés. A brüsszeli bizottság szerint a szlovák hatóságok vélhetően megsértették ez ügyben az egyenlő elbánás elvét. Ha a szlovák válasz nem elégíti ki Brüsszelt, akkor Szlovákiát az Európai Bíróság elé idézhetik ebben az ügyben is.