Vágólapra másolva!
Kevesebb amerikai kötött biztosítást munkanélküliség esetére az elmúlt héten, ami meglepő adat és annak a jele lehet, hogy az elbocsátások legrosszabb időszakán már túl vagyunk. Az újonnan munkanélküli segélyre szorulók száma a május 2-ával végződő héten 34 ezerrel 601 ezerre csökkent.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A munkanélküliek száma 14 héten keresztül rekordokat döntögetve 6,35 millióra növekedett, tehát a vállalatok egyelőre csak az elbocsátásokat fogták vissza, a munkaerő-felvétel még odébb van - írja a Bloomberg.

A csökkenő elbocsátások következtében alacsonyabb lett annak a veszélye, hogy a fogyasztók költekezése drámaian visszaessen. "A munkaerő-leépítés üteme csökkenni fog a következő hónapokban" - mondta egy közgazdász a Bloombergnek. "A gazdaság a stabilizáció felé fog haladni a második félévben. A vásárlói kilátások a munkaerő-piacon javulóban vannak."

Érdekes, hogy a dolgozók hatékonysága növekedett az első negyedévben, mivel a vállalatok több eredményt várnak el a megmaradó munkaerőtől. A termelékenység értéke 0,8 százalékot növekedett éves viszonylatban, ami gyorsulást mutat az előző negyedéves 0,6 százalékhoz képest. A munkaerő költségének növekedése ezzel ellentétben 5,7 százalékról 3,3 százalékra csökkent.