Államosítanák a Hypo Real Estate bankot

Vágólapra másolva!
A Hypo Real Estate (HRE) államosításának esélye jelentős mértékben nőtt azzal, hogy keddre az állam megszerezte a veszteséges jelzáloghitelező bank részvényeinek 41 százalékát. Éjjel járt le a papírok eladására a bank részvényeseinek tett ajánlat, és erre a határidőre érték el a 41 százalékot - jelentette be a SoFFin, a német kormány bankmentő pénzalapja.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a június 2-án rendezendő banki közgyűlésre az állam szavazati többséget tud szerezni, úgy a HRE állami tulajdonba kerülhet anélkül, hogy a kisajátítás kellemetlen eszközével kelljen élnie.

A bank, amely tavaly 5,38 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, és ez év első negyedében a veszteséget további 382 millió euróval növelte, a pénzügyi válság egyik legnagyobb németországi áldozata. A német kormány tavaly szeptember óta mintegy 102 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a felszínen, de ettől tartós megoldást nem vár, állami kézbe akarja venni a pénzintézetet.

A bank részvényeseinek egy része a megajánlott 1,39 eurós részvényenkénti áron adott túl papírján, tegnap 32,3 százaléknyi részvényt értékesítettek a tulajdonosok. Ezzel a részvénymennyiséggel emelkedett a korábbi állami tulajdon a jelenlegi 41 százalékra. Nem vált meg viszont 14 százalékos részesedésétől a J.C. Flowers & Co LLC amerikai befektetői társaság, amely kevesellte a vételi árat.

A német kormány most azt tervezi, hogy egy sürgősen szükségessé vált 5,6 milliárd euróig terjedő tőkeemelést hajt végre, és megszerzi a részvények 90 százalékát, amivel kisajátítás nélkül is döntő befolyást szerezhet a bankban. A tőkeemelés sikerén múlik, hogy az állam a HRE egyedüli irányítójává válhat.